Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μελιτζάνες Ιμάμ Light





Δεν υπάρχει πιο light εκδοχή του ιμάμ! Όλη η διαδικασία του μαγειρέματος γίνεται χωρίς καθόλου λάδι ή άλλα λιπαρά. Μόνο αφού είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, περιχύνονται με μια μικρή ποσότητα ωμού ελαιόλαδου.
Αν πάλι δε σας αρέσει ωμό γιατί σας φαίνεται βαρύ, μπορείτε να προσθέσετε το ελαιόλαδο πριν το τελικό ψήσιμο στο φούρνο. Σ' αυτήν την περίπτωση το λάδι θα είναι λιγότερο εμφανές στη γεύση (σαν να είναι λιγότερη η ποσότητά του).


Για 2 άτομα χρειαζόμαστε:
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες ή 4 μικρές (όσο γίνεται χωρίς σπόρια για να μην πικρίζουν)
  • 2-3 μέτρια προς μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αρκετή πασάτα (συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, σχεδόν 1/2 κουτί)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μαϊντανός
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • πολύ λίγη ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε ανά λωρίδες (κόβουμε μια χοντρή λωρίδα από τη φλούδα κατά μήκος της μελιτζάνας, αφήνουμε την επόμενη, κόβουμε ξανά τη μεθεπόμενη κλπ). Κάνουμε μια σχισμή σε καθεμία κατά μήκος, όχι όμως από την αρχή ως το τέλος, αλλά αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά άκοπα από κάθε άκρη. Κάνουμε τη σχισμή αρκετά βαθιά, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε στην άλλη πλευρά! Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με τις σχισμές στην πάνω πλευρά και ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν (να'ναι έτοιμες να φαγωθούν). Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε πότε αρχίζουν να μαλακώνουν και με ένα ή δύο πιρούνια ανοίγουμε όσο μπορούμε εκεί που τις έχουμε κόψει για να διαμορφώσουμε το βαθούλωμα που θα γεμίσουμε αργότερα. Κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να τις γυρίσουμε προσεκτικά ανάποδα για να φύγουν τα υγρά από μέσα. Είναι πολύ σημαντικό να ψηθούν καλά οι μελιτζάνες γιατί λόγω του ότι δεν έχουν καθόλου λάδι, αν είναι έστω και λίγο ωμές, το αποτέλεσμα δε θα είναι καλό.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα ρίχνουμε σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτοντας λίγο νεράκι. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε την πασάτα και τον πελτέ, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Λίγο πριν τα σβήσουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη. Είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν τόσο ώστε όταν τα κόβουμε να μην ακούμε το χαρακτηριστικό "κρατς"! Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό, όταν όμως τα σβήσουμε πρέπει να είναι μια πηχτή σάλτσα κι όχι νερουλή.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις βγάζουμε από το φούρνο, τις γεμίζουμε με μια γενναία δόση γέμισης και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα. Σερβίρουμε περιχύνοντας με 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο για κάθε άτομο και συνοδεύουμε με φέτα και σαλάτα. Καλή όρεξη!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...