Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κολοκυθόρυζο

Ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό φαγάκι που το έχω συνδέσει με τη συνονόματη γιαγιά μου από την οποία και το έμαθα. Σπιτικό...γιαγιαδίστικο φαγητό λοιπόν, για όσους αγαπούν τα κολοκυθάκια!




Υλικά για 2 άτομα:

  • 3-4 μέτρια κολοκυθάκια (1-2 παραπάνω αν είναι πολύ μικρά) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασσέ πλυμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
  • ελαιόλαδο (περίπου 1/3 της κούπας)
  • αλάτι
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Ανακατεύουμε (δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατεβάσουμε από τη φωτιά για να μη διαλυθούν τα κολοκυθάκια), ρίχνουμε λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια αλλά όχι και να διαλυθούν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Όταν δούμε ότι τα κολοκυθάκια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το ρύζι και αν χρειάζεται λίγο νερό επιπλέον ώστε να ψηθεί το ρύζι και να μη στεγνώσει το φαγητό. Ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο ακόμα τη φωτιά. Όταν μαλακώσει το ρύζι, το φαγητό είναι έτοιμο. Όπως όλα τα λαδερά ταιριάζει τέλεια με τη φέτα. Καλή όρεξη!

Σημ.: Το κολοκυθόρυζο μπορεί να μαγειρευτεί και light. Σ' αυτήν την περίπτωση μαλακώνουμε το κρεμμύδι με πολύ λίγο νερό κι όχι με λάδι. Αφού ετοιμαστεί το φαγητό (χωρίς καθόλου λάδι), το σερβίρουμε περιχύνοντας την κάθε μερίδα με 1 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο.

3 σχόλια:

Σμαραγδάκι- Ρούλα

Ωραίο φαγάκι ελαφρύ και νόστιμο φαινεται .εγώ ξέρω το σπανακόριζο...το λαχανόριζο αλλά κολοκυθόριζο δεν το εχω κάνει θα το δοκιμασω...να το κάνεις και με μελιτζανες γίνεται πολύ νοστιμο..

marimar

Λατρεύω το ρυζάκι, είμαι κινεζάκι. Τα κολοκυθια παντρεμένα με το αγαπημένο ρύζι φαντάζουν γιάμι που λέει η φίλη μου η Ginger. Θα δοκιμαστούν άμεσα.

Alexandra

Σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας κορίτσια! Σμαραγδένια, επίσης υπάρχει και το πρασόρυζο, δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει, είναι τέλειο :)Με μελιτζάνες δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Το έχεις δοκιμάσει;
Marimar κινεζάκι με έκανες να χαμογελάσω :) Ελπίζω μετά τη δοκιμή να εξακολουθείς να το θεωρείς γιάμι!:)
Καλωσήρθατε στη γωνιά μου και οι δύο!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...