Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι

Υπέροχο γλυκό! Το φτιάχνει η μαμά μου από τότε που ήμουν παιδί, κυρίως την Πρωτοχρονιά ή σε άλλες γιορτές. Είναι λίγο...μπελαλίδικο αλλά αξίζει 100%!




Υλικά:
  • 1/2 πακέτο κανταΐφι
  • 1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο (προτιμώ τη μαργαρίνη)
  • Περίπου 50 γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • Κρέμα πατισερί
  • 1/2 κουτί (δηλ. 250 γρ.) κρέμα γάλακτος (χρησιμοποιώ φυτική γλυκιά)
Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ή 1 1/2 φλ. ζάχαρη, ανάλογα με τη γλυκύτητα που προτιμάμε
  • 1 φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα πατισερί:
  • 2 1/4 ποτήρια γάλα
  • 3 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3/4 ποτηριού ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγού
  • 1 βανίλια (βανιλίνη)
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1/2 κουτί (δηλ. 250 γρ.) κρέμα γάλακτος (ή φυτική γλυκιά)
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε μέσα ομοιόμορφα το κανταΐφι, "ξαίνοντάς" το (απομακρύνουμε με τα χέρια τούφες-τούφες μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν όγκο και να γίνει πιο αέρινο το στρώμα κανταϊφιού). Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να το σκεπάσουμε. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 8-10 λεπτά και όσο είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί: Ζεσταίνουμε το 1 1/4 ποτήρι από το γάλα. Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ ρίχνοντας λίγο-λίγο το 1 ποτήρι γάλα που αφήσαμε κρύο. Προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια και αφήνουμε να χτυπηθούν για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά-σιγά και όταν ομογενοποιηθεί (σε 2-3 λεπτά) αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πήξει, είτε πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) είτε απευθείας πάνω στο μάτι αλλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην πιάσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την αναμειγνύουμε με ελαφρές κινήσεις με την (κρύα!) κρέμα ώστε να ομογενοποιηθούν.
Απλώνουμε την κρέμα πατισερί ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι. Χτυπάμε σε σαντιγύ την κρέμα γάλακτος (όχι πολύ σφιχτή για να απλώνεται) και τη ρίχνουμε πάνω από το γλυκό. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες (πάντα σκεπασμένο! Η σαντιγύ "τραβάει" ό,τι μυρωδιά μπορεί να έχει το ψυγείο!). Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Σημ.: Συνηθίζω να χτυπάω μαζί όλη τη σαντιγύ που χρειάζεται το γλυκό (δηλ. 1 κουτί) και μετά ρίχνω λίγο παραπάνω απ΄τη μισή στην κρέμα πατισερί και κρατάω την υπόλοιπη για να τη στρώσω από πάνω. Έτσι στο γλυκό υπερισχύει σε ποσότητα και γεύση η κρέμα πατισερί που μου αρέσει περισσότερο και όχι η σκέτη σαντιγύ.

3 σχόλια:

Tante Kiki

Καλησπέρα, χαίρομαι που σε βρίσκω. Όμορφο το μπλογκ σου και οι συνταγές σου πολύ νόστιμες! Ελπίζω να τα λέμε! Περιμένω την επισκεψή σου,εάν θέλεις: Tantekiki.blogspot.com

Ανώνυμος

Ενδιαφερον το μπλόγκ σου,δοκίμασα το εκμεκ και ήταν τέλειο,νομίζω ένα μπράβο είναι λίγο.
Συνέχισε έτσι να ευφραίνεις τον ουρανίσκο μας.

Alexandra

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Με χαροποιεί πολύ όταν οι συνταγές μου αρέσουν σε όσους τις δοκιμάζουν! Σ' ευχαριστώ και πάλι!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...