Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κουλουράκια με πορτοκάλι




Όταν ακούω "κουλουράκια της γιαγιάς", σκέφτομαι αυτά τα κουλουράκια με πορτοκάλι. Παιδικές αναμνήσεις γεύσεων με έκαναν να τα θυμηθώ, να της ζητήσω τη συνταγή (μαζί με πολλές άλλες!) και να τα φτιάξω κι εγώ. Πολύ αρωματικά και αρκετά μαλακά στο εσωτερικό τους, απέχουν πολύ από τα κλασικά στεγνά "βουτήματα" που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για κουλουράκια. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Κανέλα (ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της)
  • 125 γρ. (μισή πλάκα) μαργαρίνη λιωμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει
Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη 2-3 φλυτζάνια αλεύρι (όχι πολύ γιατί θα πρέπει να δούμε στην πορεία πόσο ακριβώς θα χρειαστεί) το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά και προσθέτουμε σε δόσεις όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει αφράτη, μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα του μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μέτριο μέγεθος και στα σχήματα που προτιμάμε (πλεξούδες, σαλιγκαράκια κλπ.) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (περίπου 20 λεπτά) και τα απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα. Δοκιμάστε τα σαν πρωινό βουτώντας τα σε γάλα- μιάμ μιάμ! :)))

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...