Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ψωμί στο πι και φι!



Το να φτιάξεις ψωμί θεωρείται συνήθως μια "μπελαλίδικη" και πολύωρη διαδικασία. Η συγκεκριμένη  όμως συνταγή είναι το ακριβώς αντίθετο. Μου την έδωσε πριν από χρόνια μια φίλη και παρόλο που δεν τρώω ψωμί καθημερινά, μπορώ να πω ότι την έχω τιμήσει δεόντως! Από τότε μάλιστα που πήρα και αρτοπαρασκευαστή, ρίχνω απλά μέσα τα υλικά στις παρακάτω αναλογίες και τέλος η δουλειά μου! Και χωρίς αυτόν όμως, είναι τόσο απλό που αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί ώστε να αναμειχθούν τελείως και να γίνουν ένα σφιχτό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (αν χρειάζεται το τυλίγουμε προσεκτικά μέσα σε μια κουβέρτα) για 1 ώρα (τουλάχιστον) να φουσκώσει. Πλάθουμε σε μπαγκέτες ή ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Προσέχουμε να μην κάνουμε ιδιαίτερα μεγάλες και χοντρές φραντζόλες, γιατί στο κέντρο δε θα είναι εύκολο να ψηθούν. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και... καλή όρεξη! (Σύμφωνα με τη συνταγή, αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνειά τους ελαφρά με λίγο λάδι. Εγώ πάντως δεν το κάνω ποτέ.)

Έξτρα ιδέα: Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στο στάδιο που πλάθουμε τα ψωμιά, ώστε να βγάλουμε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το γούστο μας: Ελιές, φέτα, ρίγανη, πολύχρωμες πιπεριές, κομματάκια λιαστής ντομάτας, τυριά, αλλαντικά, σκόρδο και μυρωδικά κλπ.

2 σχόλια:

Μαίρη (Ginger)

Θα μου επιτρέψεις να σου προσφέρω κι εγώ μια υπέροχη συνταγή για ψωμάκι που στα υλικά του περιέχει και.... μπύρα?

http://lifebookmarks.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Καλή σου μέρα

Alexandra

Σ' ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή! Είχα δει κάποιες παρόμοιες συνταγές αλλά κυρίως το μέλι με έκανε να διστάζω λίγο... Αφού όμως μου την προτείνεις κι εσύ θα εμπιστευτώ το γούστο σου και θα τη δοκιμάσω! :)

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...