Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Κρεατόπιτα με κιμά

Άκρως χειμωνιάτικη και χριστουγεννιάτικη πίτα, πολύ νόστιμη και αρκετά απλή, αφού χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο. Φυσικά αν θέλουμε χρησιμοποιούμε δικό μας χειροποίητο φύλλο και κάνουμε την πίτα σούπερ σπιτική :)


Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600-700 γρ. κιμάς
  • 2 μεγάλα (τα μεγαλύτερα που έχουμε) κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο (ίσα-ίσα στη μύτη του κουταλιού)
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 3 μπαχάρια ολόκληρα
  • 1 πρέζα σουμάκ
  • 2-3 κουτ. σούπας πασάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και όταν αρχίσει να μαραίνεται, προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε λιγάκι και ρίχνουμε τον κιμά σπάζοντάς τον με κουτάλι ή κουτάλα, ώστε να μη μείνουν κομμάτια κατά το ψήσιμο. Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι). Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά και όταν εξατμιστούν τα υγρά το κιμά ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς.
Φροντίζοντας να υπάρχουν υγρά μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε το αλάτι ( του πάει να έχει λίγο παραπάνω) και την πασάτα. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε το μείγμα να δέσει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Σε ένα μέτριο ταψί αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο στρώνουμε τα φύλλα βάζοντας 1-2 παραπάνω στο κάτω μέρος απ' ότι πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε το καθένα με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας και πάλι ελαφρά. Αυτό που έκανα και νομίζω ότι του έδωσε κάτι παραπάνω στη γεύση είναι ότι κράτησα λίγο από το λάδι της γέμισης (έπεσε λίγο παραπάνω) και μ' αυτό άλειψα τα πάνω φύλλα αντί για σκέτο ελαιόλαδο. Έτσι όλη η γεύση από τον κιμά και τα μπαχαρικά έμεινε στα φύλλα και δεν πήγε χαμένη.
Αφού λοιπόν στρώσουμε όλα τα φύλλα, κόβουμε ή διπλώνουμε τις άκρες τους που τυχόν περισσεύουν από το ταψί, αλείφουμε για τελευταία φορά την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανή. Χαράζουμε σε κομμάτια χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, σε σχάρα λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου. Την απολαμβάνουμε ζεστή αλλά την προτείνω και κρύα που έχει τραβήξει τις γεύσεις και είναι...άπαιχτη!


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...