Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Λεμονάδα... από λεμόνια!

Τι καλύτερο από μια δροσερή και απολαυστική λεμονάδα στη βεράντα ένα καλοκαιρινό απόγευμα;


Φτιάχνεται ώσπου να πεις... λεμόνι! Χωρίς βράσιμο, κατσαρόλες και άλλες διαδικασίες! Θα χρειαστούμε:
  •  Λεμόνια -όσο πιο φρέσκα, τόσο πιο αρωματική θα είναι η λεμονάδα. (Εγώ έχω την πολυτέλεια να τα κόβω εκείνη την ώρα από τα δέντρα! Ξέρω, κάποιοι με ζηλεύετε!) Τα στίβουμε, αφαιρώντας φυσικά τα κουκούτσια, και μετράμε την ποσότητα του χυμού σε ποτήρια.
  • Ζάχαρη, ίση ποσότητα σε ποτήρια με αυτή του χυμού
Αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιών και τη ζάχαρη σε ένα ή περισσότερα μπουκάλια. Κλείνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά κουνώντας το μπουκάλι σαν σέικερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φυλάσσουμε στο ψυγείο. Όταν... διψάσουμε, ρίχνουμε σε ένα ποτήρι λίγο από το σιρόπι λεμονάδας (1-2 δάχτυλα) και συμπληρώνουμε με κρύο νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Πικάντικο τυρί σε λάδι





Μπορούμε να αρωματίσουμε το τυρί με διάφορους συνδυασμούς υλικών, διαφορετικά μυρωδικά, μπαχαρικά κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα:
  • φέτα σε...φέτες (δε μας πειράζει αν σπάσουν σε κομμάτια, εκτός αν μας ενδιαφέρει να έχουν τέλεια εμφάνιση)
  • πιπεριά Φλωρίνης σε κομμάτια
  • πιπεριά πράσινη καυτερή σε κομμάτια (μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές ή μπούκοβο)
  • δενδρολίβανο φρέσκο (και το ξερό είναι μια χαρά)
  • ηλιέλαιο (αν βάλουμε ελαιόλαδο, θα παγώσει στο ψυγείο)


Τοποθετούμε στον πάτο του δοχείου που θα χρησιμοποιήσουμε (καλύτερα τάπερ) κομμάτια από τις πιπεριές, από πάνω το τυρί και πάνω από αυτό τις υπόλοιπες πιπεριές και το δενδρολίβανο. Καλύπτουμε με το λάδι, κλείνουμε το δοχείο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μερικές μέρες, ώστε  το τυρί να τραβήξει τις γεύσεις. Έτοιμο! Εννοείται ότι εκτός από το τυρί απολαμβάνουμε τόσο τις πιπεριές όσο και... βουτίτσες στο λάδι!

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι

Υπέροχο γλυκό! Το φτιάχνει η μαμά μου από τότε που ήμουν παιδί, κυρίως την Πρωτοχρονιά ή σε άλλες γιορτές. Είναι λίγο...μπελαλίδικο αλλά αξίζει 100%!




Υλικά:
  • 1/2 πακέτο κανταΐφι
  • 1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο (προτιμώ τη μαργαρίνη)
  • Περίπου 50 γρ. καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • Κρέμα πατισερί
  • 1/2 κουτί (δηλ. 250 γρ.) κρέμα γάλακτος (χρησιμοποιώ φυτική γλυκιά)
Για το σιρόπι:
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ή 1 1/2 φλ. ζάχαρη, ανάλογα με τη γλυκύτητα που προτιμάμε
  • 1 φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα πατισερί:
  • 2 1/4 ποτήρια γάλα
  • 3 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3/4 ποτηριού ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγού
  • 1 βανίλια (βανιλίνη)
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1/2 κουτί (δηλ. 250 γρ.) κρέμα γάλακτος (ή φυτική γλυκιά)
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε μέσα ομοιόμορφα το κανταΐφι, "ξαίνοντάς" το (απομακρύνουμε με τα χέρια τούφες-τούφες μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν όγκο και να γίνει πιο αέρινο το στρώμα κανταϊφιού). Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να το σκεπάσουμε. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 8-10 λεπτά και όσο είναι ακόμα ζεστό, περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα πατισερί: Ζεσταίνουμε το 1 1/4 ποτήρι από το γάλα. Χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουρ ρίχνοντας λίγο-λίγο το 1 ποτήρι γάλα που αφήσαμε κρύο. Προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια και αφήνουμε να χτυπηθούν για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά-σιγά και όταν ομογενοποιηθεί (σε 2-3 λεπτά) αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πήξει, είτε πάνω από νερό που βράζει (μπεν μαρί) είτε απευθείας πάνω στο μάτι αλλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να μην πιάσει. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την αναμειγνύουμε με ελαφρές κινήσεις με την (κρύα!) κρέμα ώστε να ομογενοποιηθούν.
Απλώνουμε την κρέμα πατισερί ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι. Χτυπάμε σε σαντιγύ την κρέμα γάλακτος (όχι πολύ σφιχτή για να απλώνεται) και τη ρίχνουμε πάνω από το γλυκό. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες (πάντα σκεπασμένο! Η σαντιγύ "τραβάει" ό,τι μυρωδιά μπορεί να έχει το ψυγείο!). Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Σημ.: Συνηθίζω να χτυπάω μαζί όλη τη σαντιγύ που χρειάζεται το γλυκό (δηλ. 1 κουτί) και μετά ρίχνω λίγο παραπάνω απ΄τη μισή στην κρέμα πατισερί και κρατάω την υπόλοιπη για να τη στρώσω από πάνω. Έτσι στο γλυκό υπερισχύει σε ποσότητα και γεύση η κρέμα πατισερί που μου αρέσει περισσότερο και όχι η σκέτη σαντιγύ.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Φάβα με φέτα και μυρωδικά



Υλικά για 2 άτομα:

  • 250 γρ. φάβα
  • 3 κούπες ζεστό νερό
  • 100 γρ φέτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • Λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 πρέζα αποξηραμένη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
Πλένουμε τη φάβα και την αφήνουμε να στραγγίσει. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) και λίγο αργότερα προσθέτουμε και το σκόρδο. Όταν γυαλίσουν, ρίχνουμε τη φάβα και σοτάρουμε λιγάκι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το νερό και το αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια προς χαμηλή). Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά, ώστε στο τέλος η φάβα να είναι σαν πουρές (ελέγχουμε επίσης εάν είναι αρκετό το νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζεστό). Όταν φτάσει σε αυτή τη μορφή (θα πρέπει να είναι και πηχτή όπως ο πουρές) και λίγα λεπτά πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Αφού κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε και τη φέτα τριμμένη στο χέρι και ανακατεύουμε ακόμα μια φορά. Σερβίρουμε περιχύνοντας προαιρετικά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Καλή όρεξη!

Σημ.: Για μια πιο light έκδοση μαγειρεύουμε χωρίς καθόλου λάδι και απλά στο τέλος περιχύνουμε την κάθε μερίδα με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Κολοκυθόρυζο

Ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό φαγάκι που το έχω συνδέσει με τη συνονόματη γιαγιά μου από την οποία και το έμαθα. Σπιτικό...γιαγιαδίστικο φαγητό λοιπόν, για όσους αγαπούν τα κολοκυθάκια!




Υλικά για 2 άτομα:

  • 3-4 μέτρια κολοκυθάκια (1-2 παραπάνω αν είναι πολύ μικρά) κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 κούπα ρύζι γλασσέ πλυμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
  • ελαιόλαδο (περίπου 1/3 της κούπας)
  • αλάτι
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Ανακατεύουμε (δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να κατεβάσουμε από τη φωτιά για να μη διαλυθούν τα κολοκυθάκια), ρίχνουμε λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια αλλά όχι και να διαλυθούν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Όταν δούμε ότι τα κολοκυθάκια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτουμε το ρύζι και αν χρειάζεται λίγο νερό επιπλέον ώστε να ψηθεί το ρύζι και να μη στεγνώσει το φαγητό. Ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο ακόμα τη φωτιά. Όταν μαλακώσει το ρύζι, το φαγητό είναι έτοιμο. Όπως όλα τα λαδερά ταιριάζει τέλεια με τη φέτα. Καλή όρεξη!

Σημ.: Το κολοκυθόρυζο μπορεί να μαγειρευτεί και light. Σ' αυτήν την περίπτωση μαλακώνουμε το κρεμμύδι με πολύ λίγο νερό κι όχι με λάδι. Αφού ετοιμαστεί το φαγητό (χωρίς καθόλου λάδι), το σερβίρουμε περιχύνοντας την κάθε μερίδα με 1 κουτ. σούπας ωμό ελαιόλαδο.

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

Cheesecake!


Τη συνταγή μου την έδωσε πριν χρόνια μια καλή φίλη και από τότε δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω άλλη! Χωρίς ψήσιμο, χωρίς ταλαιπωρία, ένα cheesecake πανεύκολο και πεντανόστιμο! 
Υλικά:
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος αναμεμειγμένη με
  • 5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη ή
  • 250 γρ φυτική κρέμα γάλακτος γλυκιά
  • 300 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ή μιράντα (προσωπικά προτιμώ να βάζω 1 πακέτο γιατί αλλιώς η βάση γίνεται αρκετά χοντρή και κόβεται δύσκολα)
  • 250 γρ. μαργαρίνη (ή 125 γρ. για ένα πακέτο μπισκότα)
  • 1 μικρό βάζο μαρμελάδα φράουλα ή όποιο άλλο φρούτο προτιμάτε
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε πολύ καλά με τα μπισκότα. Στρώνουμε ομοιόμορφα σε μέτρια φόρμα. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ μαζί με το τυρί. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα μπισκότα και καλύπτουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα. Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και το απολαμβάνουμε!
Καλή όρεξη!


Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Πιλαφάκι... το απλό!


Το απλό, κλασικό κι αγαπημένο πιλάφι που μπορεί να συνοδεύσει όποιο πιάτο θελήσουμε. Αλλά ακόμα και μόνο του, με μια απλή σάλτσα ντομάτας όπως στη φωτογραφία ή με γιαουρτάκι, είναι ένα νόστιμο και γρήγορο γεύμα για τις μέρες που δεν προλαβαίνουμε ή απλά βαριόμαστε να μαγειρέψουμε κάτι πιο απαιτητικό!

Υλικά για 2 άτομα:
  • 1 κούπα ρύζι νυχάκι
  • 2 1/2 κούπες ζεστό νερό
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει και γυαλίσει, ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε πλύνει πολύ καλά και σοτάρουμε αρκετά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να κολλάει στον πάτο παρόλο που ανακατεύουμε, τότε ρίχνουμε το ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε μια ακόμα φορά μέχρι κάτω και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για λίγο με μια καθαρή πετσέτα πιασμένη ανάμεσα στο άνοιγμα της κατσαρόλας και το καπάκι για να απορροφήσει τους υδρατμούς.

Αν σας άρεσε η ιδέα να το συνοδεύσετε με μια απλή σάλτσα ντομάτας, ρίχνετε σε κατσαρολάκι ή τηγανάκι πασάτα ντομάτας με λίγο νεράκι, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά της επιλογής σας (ρίγανη, βασιλικός κλπ.). Βράζετε λίγα λεπτά μέχρι να πηχτώσει λιγάκι και σερβίρετε. Καλή όρεξη!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...