Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Σόγια κεμπάπ κοκκινιστό



Δεν εννοούμε το "μπιφτεκοειδές" κεμπάπ από κιμά αλλά τα κομματάκια κρέατος μαγειρεμένα κοκκινιστά. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε καν για κρέας, αλλά για σόγια σε κομμάτια που μοιάζουν πολύ με μπουκιές χοιρινού. Είναι μία από τις δύο μορφές στις οποίες πωλείται η σόγια στα ελληνικά σούπερ μάρκετ (η άλλη είναι ο κιμάς σόγιας που είναι και πιο διαδεδομένος). 
Η σόγια είναι μια καλή λύση πρωτεϊνών όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην πραγματικότητα μοιάζει με κρέας πιο πολύ στην εμφάνιση παρά στη γεύση, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν μαγειρευτεί σωστά δεν έχει τη δική της νοστιμιά. Αυτό που βασικά χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερες ποσότητες μπαχαρικών και αλατιού απ' ότι θα χρησιμοποιούσαμε για το κρέας. Η συγκεκριμένη συνταγή μου βγήκε την πρώτη φορά που δοκίμασα να μαγειρέψω σόγια και με ικανοποίησε αρκετά. Ο άντρας μου τσιμπολογούσε συνέχεια και μου έλεγε πόσο του άρεσε - και είναι κρεατοφάγος :)

Για δύο άτομα χρειαζόμαστε:
  • 1 ποτήρι σόγια σε κομμάτια
  • Ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές σε φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μπαχάρι
  • Λίγο κύμινο
  • Πολύ λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κουτί πασάτα
Βράζουμε τη σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και λίγο αργότερα προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τη σόγια συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Προσθέτουμε αρκετό αλάτι (εντάξει φτάνει τόσο!), πιπέρι, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι (όλα λίγο περισσότερο απ' ό,τι συνήθως), λίγο κύμινο και ακόμα λιγότερο (πολύ λίγο) γαρύφαλλο τριμμένο. Ρίχνουμε 1/2 πασάτα και λίγο νεράκι. Κατεβάζουμε τη φωτιά (μέτρια) και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Λίγο πριν σβήσουμε, ρίχνουμε ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με απλό πιλάφι, πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ό,τι άλλο προτιμάμε. Και καλή μας όρεξη!


Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Χαλβάς Φαρσάλων



Αγαπημένο γλυκό του άντρα μου, τόσο που πολλές φορές με σκάει μέχρι να του το φτιάξω και φυσικά το καταβροχθίζει εν ριπεί οφθαλμού! Τη συνταγή τη βρήκα πριν λίγους μήνες σε κάποιο site το οποίο δε θυμάμαι πλέον, νομίζω όμως ότι πρέπει να τη μοιραστώ μαζί σας!

Υλικά:
  • 2 φλ. νισεστέ (κορν φλάουρ)
  • 1 φλ. μαργαρίνη ή 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Αμύγδαλα λευκά (αποφλοιωμένα) καβουρδισμένα
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από 1 φλ. ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ενώ σε αντικολλητικό σκεύος φτιάχνουμε την καραμέλα με το 1 φλ. ζάχαρης που κρατήσαμε εκτός κατσαρόλας (σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε να λιώσει καλά αλλά όχι να μαυρίσει, κινώντας που και που το σκεύος με ήπιες κυκλικές κινήσεις για να ανακατέψουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε κουτάλα κλπ.). Όταν πήξει το μείγμα στην κατσαρόλα και ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε μέσα την καραμέλα και τα αμύγδαλα. Προσέχουμε να μην καούμε από την καραμέλα, ε; Βάζουμε το μείγμα σε ταψί, καλύπτουμε την  επιφάνεια με ζάχαρη (όχι πάρα πολύ γιατί θα γίνει πέτρα όταν λιώσει) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλόγιστρο -αν έχουμε- για να καραμελώσουμε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του γλυκού!


Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Ψωμί στο πι και φι!



Το να φτιάξεις ψωμί θεωρείται συνήθως μια "μπελαλίδικη" και πολύωρη διαδικασία. Η συγκεκριμένη  όμως συνταγή είναι το ακριβώς αντίθετο. Μου την έδωσε πριν από χρόνια μια φίλη και παρόλο που δεν τρώω ψωμί καθημερινά, μπορώ να πω ότι την έχω τιμήσει δεόντως! Από τότε μάλιστα που πήρα και αρτοπαρασκευαστή, ρίχνω απλά μέσα τα υλικά στις παρακάτω αναλογίες και τέλος η δουλειά μου! Και χωρίς αυτόν όμως, είναι τόσο απλό που αξίζει να το δοκιμάσετε!

Υλικά:
  • 500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Μια πρέζα ζάχαρη

Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί ώστε να αναμειχθούν τελείως και να γίνουν ένα σφιχτό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (αν χρειάζεται το τυλίγουμε προσεκτικά μέσα σε μια κουβέρτα) για 1 ώρα (τουλάχιστον) να φουσκώσει. Πλάθουμε σε μπαγκέτες ή ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Προσέχουμε να μην κάνουμε ιδιαίτερα μεγάλες και χοντρές φραντζόλες, γιατί στο κέντρο δε θα είναι εύκολο να ψηθούν. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν άλλα 20 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και... καλή όρεξη! (Σύμφωνα με τη συνταγή, αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνειά τους ελαφρά με λίγο λάδι. Εγώ πάντως δεν το κάνω ποτέ.)

Έξτρα ιδέα: Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στο στάδιο που πλάθουμε τα ψωμιά, ώστε να βγάλουμε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το γούστο μας: Ελιές, φέτα, ρίγανη, πολύχρωμες πιπεριές, κομματάκια λιαστής ντομάτας, τυριά, αλλαντικά, σκόρδο και μυρωδικά κλπ.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Κουλουράκια με πορτοκάλι




Όταν ακούω "κουλουράκια της γιαγιάς", σκέφτομαι αυτά τα κουλουράκια με πορτοκάλι. Παιδικές αναμνήσεις γεύσεων με έκαναν να τα θυμηθώ, να της ζητήσω τη συνταγή (μαζί με πολλές άλλες!) και να τα φτιάξω κι εγώ. Πολύ αρωματικά και αρκετά μαλακά στο εσωτερικό τους, απέχουν πολύ από τα κλασικά στεγνά "βουτήματα" που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για κουλουράκια. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Κανέλα (ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της)
  • 125 γρ. (μισή πλάκα) μαργαρίνη λιωμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει
Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη 2-3 φλυτζάνια αλεύρι (όχι πολύ γιατί θα πρέπει να δούμε στην πορεία πόσο ακριβώς θα χρειαστεί) το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά και προσθέτουμε σε δόσεις όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει αφράτη, μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στα τοιχώματα του μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μέτριο μέγεθος και στα σχήματα που προτιμάμε (πλεξούδες, σαλιγκαράκια κλπ.) και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους (περίπου 20 λεπτά) και τα απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα. Δοκιμάστε τα σαν πρωινό βουτώντας τα σε γάλα- μιάμ μιάμ! :)))

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...