Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!

Εύχομαι υγεία, ευτυχία και πολλά θαύματα στη ζωή όλων μας! Καλά Χριστούγεννα!


Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα αμυγδάλου



Μια διαφορετική πρόταση για χριστουγεννιάτικο γλυκάκι, ειδικά αν υπάρχουν και παιδιά (μικρά ή...μεγαλύτερα!) στο σπίτι. Πρόκειται για μαλακά και αφράτα μπισκότα με έντονο άρωμα πορτοκαλιού που δένει πολύ ωραία με τη σοκολάτα με την οποία τα καλύπτουμε.

Υλικά για περίπου 20 μπισκότα:
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 βανίλιες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • Τριμμένο γαρύφαλλο ίσα-ίσα στη μύτη του κουταλιού και ίδια ποσότητα από
  • μπαχάρι τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Κουβερτούρα για επικάλυψη
Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι) και τα αναμειγνύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε. Σε ταψί με λαδόκολλα στρώνουμε το μείγμα σε ένα στρώμα πάχους περίπου 1 εκ. και ψήνουμε 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν θα το βγάλετε από το φούρνο θα σας φανεί αρκετά μαλακό αλλά μην ανησυχείτε. Με κουπ-πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια κόβουμε προσεκτικά σε μπισκότα. Όσο μπορούμε δεν χαραμίζουμε τη ζύμη αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μπισκοτάκια που κόβουμε. Αν δε θέλουμε πάλι να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, μπορούμε απλά να κόψουμε τη ζύμη σε μικρά τετράγωνα. Αν δούμε ότι επειδή είναι ζεστή η ζύμη σπάει και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μπισκότα, την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν γίνει αυτό, λιώνουμε κουβερτούρα, βουτάμε μέσα τα μπισκότα και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Αν πάλι τα προτιμάτε λευκά, μπορείτε να παραλείψετε την κουβερτούρα (εκτός κι αν σας κάνει η λευκή σοκολάτα) και να τα πασπαλίσετε με άχνη. Έτοιμα!

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Κρεατόπιτα με κιμά

Άκρως χειμωνιάτικη και χριστουγεννιάτικη πίτα, πολύ νόστιμη και αρκετά απλή, αφού χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο. Φυσικά αν θέλουμε χρησιμοποιούμε δικό μας χειροποίητο φύλλο και κάνουμε την πίτα σούπερ σπιτική :)


Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600-700 γρ. κιμάς
  • 2 μεγάλα (τα μεγαλύτερα που έχουμε) κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο (ίσα-ίσα στη μύτη του κουταλιού)
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 3 μπαχάρια ολόκληρα
  • 1 πρέζα σουμάκ
  • 2-3 κουτ. σούπας πασάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και όταν αρχίσει να μαραίνεται, προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε λιγάκι και ρίχνουμε τον κιμά σπάζοντάς τον με κουτάλι ή κουτάλα, ώστε να μη μείνουν κομμάτια κατά το ψήσιμο. Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι). Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά και όταν εξατμιστούν τα υγρά το κιμά ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να είναι έτοιμος ο κιμάς.
Φροντίζοντας να υπάρχουν υγρά μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε το αλάτι ( του πάει να έχει λίγο παραπάνω) και την πασάτα. Αν θέλουμε συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε το μείγμα να δέσει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
Σε ένα μέτριο ταψί αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο στρώνουμε τα φύλλα βάζοντας 1-2 παραπάνω στο κάτω μέρος απ' ότι πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε το καθένα με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας και πάλι ελαφρά. Αυτό που έκανα και νομίζω ότι του έδωσε κάτι παραπάνω στη γεύση είναι ότι κράτησα λίγο από το λάδι της γέμισης (έπεσε λίγο παραπάνω) και μ' αυτό άλειψα τα πάνω φύλλα αντί για σκέτο ελαιόλαδο. Έτσι όλη η γεύση από τον κιμά και τα μπαχαρικά έμεινε στα φύλλα και δεν πήγε χαμένη.
Αφού λοιπόν στρώσουμε όλα τα φύλλα, κόβουμε ή διπλώνουμε τις άκρες τους που τυχόν περισσεύουν από το ταψί, αλείφουμε για τελευταία φορά την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανή. Χαράζουμε σε κομμάτια χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, σε σχάρα λίγο κάτω από τη μέση του φούρνου. Την απολαμβάνουμε ζεστή αλλά την προτείνω και κρύα που έχει τραβήξει τις γεύσεις και είναι...άπαιχτη!


Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα Χριστούγεννα φτάνουν :)

Έξω από την κουζίνα ήρθαν τα Χριστούγεννα και το σπίτι στολίστηκε γιορτινά!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...