Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πίτσα


Νόστιμη και ζουμερή πίτσα με σχετικά φουσκωτό ζυμαράκι που λατρεύει ο άντρας μου :) Εννοείται ότι ο καθένας βάζει ό,τι θέλει στην πίτσα του, εγώ όμως δίνω τα υλικά που χρησιμοποιώ για έμπνευση σε όποιον τη χρειάζεται :)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Υλικά για... στόλισμα:
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
  • Ρίγανη
  • Ζαμπόν σε φέτες κομμένες σε 4-6 κομμάτια
  • Μπέικον σε φέτες κομμένες σε 4-5 κομμάτια
  • Σαλάμι αέρος πικάντικο σε φέτες κομμένες στα 2 ή στα 4
  • Ντομάτα σε λεπτές ροδέλες
  • Πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες (προαιρετικά)
  • Κρεμμύδι σε φέτες
  • Ανάμεικτα τριμμένα τυριά γύρω στα 400 γρ.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το λάδι. Με ήρεμες κυκλικές κινήσεις και αφού διαλύσουμε τη μαγιά στο νερό όσο γίνεται, φέρνουμε προς το κέντρο το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-1 1/2 ώρα.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το ζυμάρι, απλώνοντας σιγά-σιγά μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το ταψί. Αφήνουμε 1/2 ώρα ακόμη να φουσκώσει (το συγκεκριμένο βήμα το παρακάμπτω συνήθως, οπότε η ζύμη μου βγαίνει λιγότερο φουσκωτή) και τοποθετούμε από πάνω τα υλικά που επιλέξαμε. Εγώ τα απλώνω με τη σειρά που τα έχω γράψει αφήνοντας ελάχιστη απόσταση από την άκρη της ζύμης. Μια άλλη επιλογή που μου αρέσει είναι η πίτσα με τόνο. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιώ τα ίδια υλικά όπως παραπάνω εκτός από τα τρία αλλαντικά τα οποία αντικαθιστώ με κονσέρβα τόνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς γύρω στη 1/2 ώρα σε χαμηλή σχάρα για να μην καούν τα πάνω υλικά μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο καλό είναι να σηκώσουμε προσεκτικά μια γωνίτσα για να βεβαιωθούμε ότι η ζύμη έχει ψηθεί από κάτω. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε (προσοχή μην καούμε! :))

Σημ. Η κονσέρβα ντομάτας κάνει την πίτσα πολύ ζουμερή και "ελαφριά" μπορεί όμως να αντικατασταθεί από κάποια άλλη σάλτσα, ανάλογα με το γούστο μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στην ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγη μουστάρδα και κέτσαπ ή διάφορα μυρωδικά της επιλογής μας.

2 σχόλια:

dimp

Ωρεεεεε,φαίνεται πολύ νόστιμη
Σήμερα θα φάμε πίτσα...

Alexandra

Καλή όρεξη! Ελπίζω να την απολαύσετε! :)

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...