Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τα γεμιστά...της επιστροφής!

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής αποφάσισα να μπω δειλά-δειλά και πάλι στον κόσμο των συνταγών και να πιάσω το μοίρασμα των γευστικών μου προτιμήσεων και ιδεών από εκεί που το άφησα κάποιους μήνες πριν.
Δεν ήταν ότι βαρέθηκα να γράφω, ούτε ότι δεν είχα χρόνο να το κάνω, ούτε έμεινα χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ, ούτε μου έπεσε μετεωρίτης στο κεφάλι. Ήταν κάτι άλλο, χαρούμενο και φυσιολογικό που κατά έναν παράδοξο τρόπο συνδέεται με τη μαγειρική. Ας το θέσω λοιπόν ως εξής: τα γεμιστά ως σημερινή επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού αυτό που...έχω, κάνει εμένα...γεμιστό, μόνο που αυτό το γεμιστό θέλει αρκετό ψήσιμο για να είναι έτοιμο να βγει απ'το φούρνο, μήνες για να φανταστείτε! ;p Κι όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν :)
Ας επιστρέψουμε όμως στα κανονικά, φαγώσιμα γεμιστά μας. Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει για τα καλά, τέτοιου είδους φαγητά μου μοιάζουν ακόμα πιο νόστιμα! Λαχανικά εποχής θα μου πείτε κι έτσι είναι. Η δική μου συνταγή γεμιστών θεωρώ ότι είναι πολύ απλή, χωρίς πολύπλοκα υλικά και χωρίς πρωτότυπες "εξάρσεις". Ακριβώς αυτή η απλότητα μου αρέσει, αυτή που ταιριάζει στα παραδοσιακά φαγητά όπως τα γεμιστά και στο άρωμα ελληνικού καλοκαιριού που βγάζουν σε κάθε μπουκιά τους. Ας ευχηθώ λοιπόν καλό καλοκαίρι σε όλους μας και ας ξεκινήσουμε!


Χρειαζόμαστε:

  • Πιπεριές και ντομάτες με όσο γίνεται αρμονικό σχήμα για να βολεύει στο γέμισμα (ανάλογα με το μέγεθός τους υπολογίζουμε συνήθως 1-2 κομμάτια για κάθε άτομο, εκτός αν έχουμε πολλούς φαγανούληδες στην παρέα!) αν θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών μπορείτε να γεμίσετε και μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή ό,τι άλλο προτιμάτε.
  • Ρύζι γλασσέ ή καρολίνα (αν οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι σε μικρό μέγεθος -το πολύ σε μέγεθος σφιχτής χούφτας- υπολογίζουμε γύρω στη 1 κουτ. σούπας ρύζι για καθεμιά. Αν είναι μεγάλες προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παραπάνω για καθεμιά, ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερες είναι. ΔΕΝ υπολογίζουμε τόσο ρύζι ώστε να γεμίζει πλήρως τα λαχανικά, γιατί με τα επιπλέον υλικά και φυσικά με το ψήσιμο ο όγκος του ρυζιού αυξάνεται αρκετά.)
  • Μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (τουλάχιστον ένα μεγάλο)
  • Λίγη πασάτα (προαιρετικά)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Πατάτες (προαιρετικά)
Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και προσεκτικά κόβουμε το πάνω μέρος ώστε να σχηματιστεί καπάκι με το οποίο θα ξανακλείσουμε μετά το γέμισμα. Αφαιρούμε τους σπόρους της πιπεριάς. Προσεκτικά με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό από όλες τις ντομάτες (χωρίς να χαλάσουμε τα τοιχώματά τους) και αφού το πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ το αφήνουμε στην άκρη για να το προσθέσουμε στη γέμιση. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό των λαχανικών και τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια ώστε να είναι έτοιμα για γέμισμα. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πολτοποιημένη ντομάτα, λίγη πασάτα αν θέλουμε, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Επειδή δε θα προσθέσουμε νερό και το ρύζι θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης για να ψηθεί, αν δούμε ότι το μείγμα μας φαίνεται στεγνό, πολτοποιούμε στο μπλέντερ κι άλλη ντομάτα (και κρεμμύδι αν θέλουμε- το μπόλικο κρεμμύδι είναι που δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό) και την προσθέτουμε στο ρύζι. 
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας αφήνοντας ένα περιθώριο 1/2-1 δάχτυλο απ'το χείλος για να μην ξεχειλίσει το ρύζι όταν φουσκώσει.Σκεπάζουμε κάθε πιπεριά και ντομάτα με τα καπάκια τους και αν θέλουμε κόβουμε μερικές πατάτες κυδωνάτες ή όπως αλλιώς μας αρέσουν και τις αραδιάζουμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά. Αυτή η προσθήκη μου αρέσει πολύ γιατί οι πατάτες ψήνονται με τη σάλτσα και το λάδι του φαγητού και γίνονται πεντανόστιμες. 
Ρίχνουμε πάνω σε κάθε γεμιστό λίγη πασάτα για να αποφύγουμε να καούν πολύ τα καπάκια τους (μπορούμε να αντικαταστήσουμε με μια φέτα ντομάτας) καθώς και στις πατάτες για να πάρουν γεύση. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ελαφρά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μέσα στο ταψί (όχι πάνω από τα γεμιστά) προσθέτουμε μια σταλιά μόνο νερό. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα (μέχρι να ροδίσουν και να έχει ψηθεί το ρύζι).
Όπως τα περισσότερα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά, τα απολαμβάνουμε με συνοδεία φέτας και μιας δροσερής ντοματοσαλάτας. Ουφ! Μου άνοιξε η όρεξη τώρα!


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...