Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο δικός μου ντάκος


Δεν έχω καμία σχέση με την Κρήτη, οπότε δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για τον ντάκο, είναι όμως ο δικός μου τρόπος για να απολαύσω αυτό το απλό, καλοκαιρινό φαγητό. Γίνεται στο πι και φι και ειδικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που δεν έχουμε όρεξη ούτε να μαγειρεύουμε αλλά ούτε και να τρώμε ζεστά και βαριά φαγητά είναι μια σούπερ λύση! Φυσικά μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό, σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι καλό να το σερβίρουμε σε μικρότερα κομμάτια κι όχι σε ολόκληρα παξιμάδια, ώστε να μπορεί ο καθένας να πάρει στο πιάτο του την ποσότητα που θέλει. 
Δεν είναι εύκολο να αναφέρω ποσότητες υλικών, αφού το ετοιμάζω με το μάτι. Έχω να προτείνω όμως το εξής: Μη τσιγκουνεύεστε την ποσότητα των υλικών. Προσωπικά προτιμώ να υπερισχύει η γεύση της ντομάτας, του τυριού κλπ. παρά του παξιμαδιού. Δε μου αρέσει να είναι στεγνές και άνοστες οι μπουκιές μου, οπότε σύμφωνα με αυτό κινούμαι. Αν πάλι εσείς έχετε την αντίθετη προτίμηση, προσαρμόζετε ανάλογα τις ποσότητες.

Χρησιμοποιούμε:
  • Κριθαρένιο παξιμάδι (είτε στρογγυλό, είτε σε μορφή φέτας, δεν έχει σημασία)
  • Ώριμες ντομάτες (χρησιμοποιώ γύρω στη μία μεγάλη για κάθε παξιμάδι, εξαρτάται όμως και από το πόσο ζουμερές είναι)
  • Λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο (ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του)
  • Πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Λίγο αλάτι (προσοχή γιατί έχουμε και το τυρί)
  • Αρκετή φέτα τριμμένη στο χέρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
Βρέχουμε τα παξιμάδια (δεν το κάνουμε αν τα προτιμάμε τραγανά) και τα τοποθετούμε σε πιάτα ή πιατέλα. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή τις χτυπάμε στο μούλτι (ξεμπερδεύεις πιο εύκολα). Τις απλώνουμε σε ένα πλούσιο στρώμα πάνω στα παξιμάδια, καλύπτοντάς τα ολόκληρα. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και πιπεριά και αλατίζουμε ελαφρά. Τρίβουμε αρκετή φέτα με τα χέρια μας πάνω από την ντομάτα (εμένα μου αρέσει να καλύπτει την ντομάτα και όχι να είναι απλά λιγοστά σκόρπια κομματάκια), πασπαλίζουμε με ρίγανη και τελειώνουμε με ελαιόλαδο (μην το τσιγκουνευτείτε, ούτε όμως να κάνετε τα παξιμάδια να "επιπλέουν" σ΄αυτό!). Αν κάποιος θέλει, μπορεί να προσθέσει και κομματάκια ελιάς. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ουζάκι ή απλά με δροσερό νεράκι! Καλή μας όρεξη!


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...