Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πατατοπιτάκια και άλλα πιτάκια με αφράτη ζύμη στο τηγάνι


Πιτάκια με αφράτη ζύμη της γιαγιάς που θυμίζει κάπως τη ζύμη των πιροσκί. Να διευκρινίσω βέβαια ότι ναι μεν τα λέμε "πιτάκια" αλλά το μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο. Πιτάκι και μερίδα δηλαδή :) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι γέμιση θέλουμε. Εγώ σας δίνω τις δικές μου προτάσεις κι εσείς διαλέγετε. Ας δούμε όμως πώς ετοιμάζουμε τη ζύμη κι έπειτα σας δίνω και τις ιδέες για γέμιση.

Υλικά για τη ζύμη:
  • 1/2 kg αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 πρέζα αλάτι
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι, ρίχνουμε μέσα το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Καλύπτουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζέστη να φουσκώσει περίπου 1/2 ώρα με 3/4. Μπορούμε αν θέλουμε να το βάλουμε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (40-50 βαθμούς) σκεπασμένο με μεμβράνη για 1/2 περίπου ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω. Όταν φουσκώσει, λαδώνουμε τα χέρια μας και τον πάγκο με σπορέλαιο για να μην κολλάει το ζυμάρι και παίρνοντας κομμάτια ζύμης (περίπου σε μέγεθος αβγού) τα ανοίγουμε με τα χέρια πάνω στον πάγκο σε στρογγυλά πιτάκια (σαν τις πίτες για σουβλάκια). Τοποθετούμε τη γέμιση στο πιτάκι και κλείνουμε διπλώνοντάς το στη μέση και πιέζοντας καλά τις άκρες του για να μην ανοίξουν (αν τις διπλώσουμε και λιγάκι προς τα μέσα με τα δάχτυλα είναι καλύτερα). Τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Γίνονται πολύ νόστιμα και σκέτα, χωρίς γέμιση. Σ' αυτήν την περίπτωση τα τηγανίζουμε ανοιχτά, σαν στρογγυλές πιτούλες. Βέβαια μπορούμε κι αυτές να τις συνοδεύσουμε με ένα ωραίο κομμάτι φέτα :)

Για τη γέμιση έχουμε διάφορες επιλογές: πατάτα, τυρί, σπανάκι ή ακόμα και λουκάνικο.

Πατάτα: Βράζουμε πατάτες, τις πολτοποιούμε, τις τσιγαρίζουμε με κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια αν θέλουμε, ενώ δίνει πιο πλούσια γεύση αν την ώρα που τσιγαρίζονται κρεμμύδι και πατάτες προσθέσουμε στο μείγμα και λίγο γάλα. Για γρήγορη λύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και πουρέ σε σκόνη! Σ' αυτήν την περίπτωση, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε γάλα και αλατοπίπερο και στο τέλος τον πουρέ και ανακατεύουμε να χυλώσει. Κι εδώ μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια.

Τυρί: Λιώνουμε με το πιρούνι φέτα (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάμε) και αναμειγνύουμε με μπόλικο πιπέρι.

Σπανάκι: Σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σπανάκι και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε αλατοπίπερο και τριμμένη φέτα. (Όχι πολύ αλάτι μαζί με τη φέτα.)

Λουκάνικο: Τυλίγουμε ένα ολόκληρο λουκάνικο Φρανκφούρτης μέσα στη ζύμη σαν ρολό. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη μουστάρδα και κέτσαπ μέσα στο πιτάκι πριν το κλείσουμε.

Και μια γλυκιά πρόταση: Τηγανίζουμε τα πιτάκια χωρίς γέμιση (ανοιχτά όπως είπαμε πιο πάνω) και ρίχνουμε από πάνω μέλι και κανέλα. Για μικρούς και μεγάλους σοκολατομανείς υπάρχει πάντα και η επιλογή της πραλίνας!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...