Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Tα cupcakes του Αγίου Βαλεντίνου :)




Η πρώτη μου προσπάθεια για cupcakes! Είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα και νομίζω ότι βρήκα την κατάλληλη μέρα να τα παρουσιάσω σαν έκπληξη στον άντρα μου :) Είναι η χαρά των θερμίδων αλλά μια στο τόσο αξίζει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο! Για να τα φτιάξω έβαλα τη φαντασία μου να δουλέψει και συνδύασα τις ιδέες μου με μια απλή συνταγή κρέμας βουτύρου που βρήκα σε κάποιο ξένο site και με την οποία τα διακόσμησα. Για τη βάση (κέικ) χρησιμοποίησα τη συνταγή για το υγρό κέικ σοκολάτας και συγκεκριμένα το 1/4 των υλικών της για να φτιάξω αυτά τα 6 cupcakes. Προσοχή όμως στο ψήσιμο. Έψησα για 25 λεπτά αντί για 50. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος της φόρμας για cupcakes που έχει ο καθένας. Τα δικά μου βγήκαν με διάμετρο 6-7 εκ.
Αν δεν έχετε τα κλασικά χαρτάκια που χρησιμοποιούνται σαν "μπολάκια" για τα cupcakes μπορείτε να φτιάξετε πολύ απλά μόνοι σας από λαδόκολλα. Μπορεί να μην είναι τόσο στολισμένα όσο τα έτοιμα, αλλά είναι μια καλή επιλογή αν αυτό δεν είναι η προτεραιότητά σας. Αυτό έκανα κι εγώ. Έκοψα κομμάτια λαδόκολλας λίγο μεγαλύτερα από το φορμάκι (υπολογίζουμε και το ύψος των τοιχωμάτων του) και με ένα ποτήρι με πάτο στο κατάλληλο μέγεθος πίεσα προσεκτικά το χαρτί ώστε να ακουμπήσει στον πάτο της φόρμας και να καλύψει τα τοιχώματα. Με τον τρόπο αυτό η λαδόκολλα τσάκισε στα σημεία που έπρεπε ώστε να αποκτήσει καλό σχήμα. Έκοψα ό,τι προεξείχε από τη φόρμα και γέμισα μέχρι τη μέση με το μείγμα το κέικ. Αφού τα έψησα, τα έβγαλα από τα φορμάκια (χωρίς φυσικά να αφαιρέσω τα χαρτάκια) και τα άφησα στην άκρη να κρυώσουν.
Ετοίμασα την κρέμα βουτύρου με τα εξής υλικά:
  • 125 γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού σιρόπι (ή μαρμελάδα) κεράσι (αυτό ήταν δική μου προσθήκη αν και χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα για να φανεί στη γεύση)
Χτύπησα στο μίξερ τη μαργαρίνη μόνη της για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει αφράτη και να ασπρίσει όσο γίνεται. Πρόσθεσα την άχνη σε 3-4 δόσεις και ενδιάμεσα το γάλα και το σιρόπι κεράσι και ανακάτεψα καλά με το μίξερ.
Όταν κρύωσαν τα κέικ, κάλυψα την επιφάνειά τους με νουτέλα και με κορνέ (χοντρή μύτη) διακόσμησα με την κρέμα βουτύρου ξεκινώντας από έξω και τελειώνοντας στο κέντρο. Τελείωσα τη διακόσμηση με σοκολατένιες καρδιές και τα αρχικά μας, τα οποία έφτιαξα με λιωμένη κουβερτούρα. Χρησιμοποίησα ένα μικρό αυτοσχέδιο κορνεδάκι από λαδόκολλα και δημιούργησα τα σχέδια σαν να έγραφα με το κορνέ πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Άφησα να κρυώσουν καλά (στην πραγματικότητα ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα ξεκινώντας το γλυκό) και τα τοποθέτησα πάνω στην κρέμα. Διασκεδαστική διαδικασία και μια ωραία έκπληξη για τη σημερινή μέρα χωρίς έξοδα! :)



Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Φασολάκια με καρύδια και μπαλσάμικο



Μια απλή και γρήγορη εναλλακτική για τις μέρες που θέλετε να φάτε ελαφριά, να μην περάσετε πολλή ώρα στην κουζίνα και ζητάτε κάτι διαφορετικό από τα κλασικά λαδερά. Οι ποσότητες δεν είναι δεσμευτικές, τις καθορίζετε ανάλογα με το γούστο σας. Ας δώσουμε όμως ενδεικτικά κάποιες.
Για 2 άτομα:
  • 300 γρ. φασολάκια φρέσκα (καθαρισμένα) ή κατεψυγμένα
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 100 γρ. φέτα, μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 1/2 χούφτα καρύδια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια (όχι τριμμένα)
  • Λίγα κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγα κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αν το θέλουμε light ή όσο επιπλέον μας αρέσει
  • Αλάτι
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια, το καρότο και το κρεμμύδι, στο οποίο καρφώνουμε τα γαρύφαλλα. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι. Τοποθετούμε σε πιάτο ή πιατέλα τα φασολάκια. Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα από το κρεμμύδι, το κόβουμε σε φέτες και το ρίχνουμε πάνω από τα φασολάκια. Κάνουμε το ίδιο με το καρότο κομμένο σε φέτες ή κύβους. Τρίβουμε από πάνω το τυρί και πασπαλίζουμε με τα καρύδια, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αναμειγνύουμε το μπαλσάμικο με το ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε πάνω από τα φασολάκια. Αν θέλουμε ανακατεύουμε, αν θέλουμε όχι. Καλή όρεξη!


Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Πίτσα


Νόστιμη και ζουμερή πίτσα με σχετικά φουσκωτό ζυμαράκι που λατρεύει ο άντρας μου :) Εννοείται ότι ο καθένας βάζει ό,τι θέλει στην πίτσα του, εγώ όμως δίνω τα υλικά που χρησιμοποιώ για έμπνευση σε όποιον τη χρειάζεται :)

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
Υλικά για... στόλισμα:
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
  • Ρίγανη
  • Ζαμπόν σε φέτες κομμένες σε 4-6 κομμάτια
  • Μπέικον σε φέτες κομμένες σε 4-5 κομμάτια
  • Σαλάμι αέρος πικάντικο σε φέτες κομμένες στα 2 ή στα 4
  • Ντομάτα σε λεπτές ροδέλες
  • Πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες (προαιρετικά)
  • Κρεμμύδι σε φέτες
  • Ανάμεικτα τριμμένα τυριά γύρω στα 400 γρ.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το λάδι. Με ήρεμες κυκλικές κινήσεις και αφού διαλύσουμε τη μαγιά στο νερό όσο γίνεται, φέρνουμε προς το κέντρο το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-1 1/2 ώρα.
Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το ζυμάρι, απλώνοντας σιγά-σιγά μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο το ταψί. Αφήνουμε 1/2 ώρα ακόμη να φουσκώσει (το συγκεκριμένο βήμα το παρακάμπτω συνήθως, οπότε η ζύμη μου βγαίνει λιγότερο φουσκωτή) και τοποθετούμε από πάνω τα υλικά που επιλέξαμε. Εγώ τα απλώνω με τη σειρά που τα έχω γράψει αφήνοντας ελάχιστη απόσταση από την άκρη της ζύμης. Μια άλλη επιλογή που μου αρέσει είναι η πίτσα με τόνο. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιώ τα ίδια υλικά όπως παραπάνω εκτός από τα τρία αλλαντικά τα οποία αντικαθιστώ με κονσέρβα τόνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς γύρω στη 1/2 ώρα σε χαμηλή σχάρα για να μην καούν τα πάνω υλικά μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο καλό είναι να σηκώσουμε προσεκτικά μια γωνίτσα για να βεβαιωθούμε ότι η ζύμη έχει ψηθεί από κάτω. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε (προσοχή μην καούμε! :))

Σημ. Η κονσέρβα ντομάτας κάνει την πίτσα πολύ ζουμερή και "ελαφριά" μπορεί όμως να αντικατασταθεί από κάποια άλλη σάλτσα, ανάλογα με το γούστο μας. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στην ψιλοκομμένη ντομάτα και λίγη μουστάρδα και κέτσαπ ή διάφορα μυρωδικά της επιλογής μας.

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...