Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Γιαουρτλού κεμπάπ


Το δικό μου γιαουρτλού κεμπάπ! Κι αυτό προέκυψε από πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία. Χρησιμοποίησα τα εξής υλικά:

Για τα κεμπάπ:

  • 300-350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 300-350 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μικρότερα
  • 1-2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1-2 πρέζες σουμάκ
  • 1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/2-1 πρέζα κύμινο
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1-2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κόκκος μπαχάρι τριμμένος
Για τη σάλτσα:
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο (κονκασέ)
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μια σταλιά κανέλα
  • 1 κόκκο μπαχάρι
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Ελαιόλαδο
Για το γιαούρτι:
  • Γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι
  • Λίγο ξίδι
Ζυμώνω μαζί όλα τα υλικά του κιμά για αρκετή ώρα, σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο. Το καλύτερο είναι να αφήσουμε για ολόκληρο το βράδυ, ώστε να τραβήξει ο κιμάς τις γεύσεις. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφήνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ και ψήνουμε κατά προτίμηση στα κάρβουνα. Μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε τη σάλτσα βράζοντας μαζί όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και νοστιμίζουμε το γιαούρτι με λίγο αλάτι και ξίδι, ανακατεύοντας ώστε να γίνει κρέμα. Σερβίρουμε τα κεμπάπ καλυμμένα με μπόλικο γιαούρτι και σάλτσα από πάνω. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!


Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Πάστα τόνου



Σε ένα πείραμα στην κουζίνα προέκυψε αυτή η πάστα τόνου, η οποία μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Στην ουσία είναι κάτι μεταξύ πάστας και μους, η υφή δηλαδή είναι αρκετά ελαφριά και λιγότερο συμπαγής από αυτήν της πάστας. Μπορείτε να κρατήσετε τη βασική κατεύθυνση της συνταγής και να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά ανάλογα με το γούστο σας. Στα περισσότερα υλικά δεν αναφέρω δοσολογία γιατί τα πρόσθεσα με το μάτι αλλά κι επειδή όπως είπα το γούστο του καθενός παίζει ρόλο.

Υλικά:

  • 1 κονσέρβα τόνου σε νερό
  • 20 γρ. φέτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Λίγος κουρκουμάς
  • 1/2 χούφτα καρύδια (προαιρετικά)
  • Ψητή πιπεριά Φλωρίνης *
  • Ψητή πιπεριά καυτερή *
  • Λίγο δενδρολίβανο *
Χτυπάω όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και συνοδεύω με κριτσίνια ή κρακεράκια

* Αν έχω στο ψυγείο πικάντικο τυρί σε λάδι μπορώ να χρησιμοποιήσω πιπεριές και δενδρολίβανο από εκεί. Σ' αυτήν την περίπτωση ρίχνω στο μπλέντερ τις πιπεριές χωρίς να τις ψήσω.



Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Μικρό μυστικό για τον κιμά


Όταν ετοιμάζω φαγητό που περιέχει κιμά, όπως μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, μουσακά κλπ. κάνω συνήθως το εξής "κολπάκι": Ρίχνω στο μούλτι, μπλέντερ, όπως θέλετε πείτε το, μερικά λαχανικά και τα ψιλοκόβω. Χρησιμοποιώ κυρίως καρότο, κολοκύθι και λίγη πιπεριά. Τα προσθέτω στο τηγάνι την ώρα που τσιγαρίζω τον κιμά και συνεχίζω το μαγείρεμα κανονικά. Με αυτό το τρικ ο κιμάς φαίνεται περισσότερος (οπότε είναι μια λύση όταν ο κιμάς είναι λίγος και δεν έχουμε περισσότερο για να συμπληρώσουμε όσο χρειάζεται), χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι περιέχει τόσα λαχανικά. Η γεύση δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου, πέρα απ'το ότι μπορεί να νοστιμίσει λίγο παραπάνω με τη γλύκα του καρότου. Δοκιμάστε το κι εσείς!

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Light σαλάτα τόνου με ζυμαρικά


Νομίζω ότι μια αξιόπιστη δοκιμασία για τις light συνταγές είναι όταν τελικά επιλέγεις να τις ακολουθήσεις ακόμα και όταν πλέον δεν κάνεις δίαιτα. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, όχι όλα αλλά τα περισσότερα light πιάτα χρειάζονται μια μικρή ή μεγαλύτερη δόση συμβιβασμού. Γι' αυτό και όταν τελικά η φάση της δίαιτας τελειώνει, σπάνια έχουμε τη διάθεση να συνεχίσουμε να τρώμε τα ίδια φαγητά. Η συγκεκριμένη σαλάτα όμως είναι μία απ'τις συνταγές διαίτης που μου άρεσε τόσο που εξακολουθώ να την απολαμβάνω και τώρα που δεν κάνω πλέον δίαιτα. Είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ καλοκαιρινή (αν κι εγώ την επιλέγω και το χειμώνα). Είναι ένα πλήρες γεύμα, ελαφρύ αλλά χορταστικό και πραγματικά νόστιμο!

Υλικά για 2 άτομα:
  • 250 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης ή απλά (αυτά χρησιμοποιώ εγώ) όπως πένες, τριβελάκια, κοχύλια ή ό,τι άλλο σχήμα προτιμάμε
  • 2 κονσέρβες τόνου σε νερό
  • 1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια ή 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 2
  • 1/4 αγγουριού ή και παραπάνω κομμένο επίσης σε κυβάκια
  • 1 χούφτα ελιές (κατά προτίμηση μαύρες) τεμαχισμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουτ. μηλόξιδο
  • 3 κουτ. ελαιόλαδο
  • 1/2 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μαζί με τη σκελίδα σκόρδου (με τη φλούδα). Στραγγίζουμε και αφαιρούμε το σκόρδο, το οποίο κρατάμε για το ντρέσινγκ. Βάζουμε τα ζυμαρικά στη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα λαχανικά, τις ελιές,τα μυρωδικά και τον τόνο (χωρίς το νερό του).  Καθαρίζουμε και λιώνουμε το σκόρδο και το αναμειγνύουμε με το αλατοπίπερο, το ξίδι και το λάδι. Ρίχνουμε το ντρέσινγκ πάνω από τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Καλή μας όρεξη!


Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Κοτόπουλο με τζίντζερ


Σε μια φάση έμπνευσης, θέλοντας να συνδυάσω κοτόπουλο με φρέσκο τζίντζερ, κατέληξα σε αυτό το πιάτο που με ικανοποίησε πολύ γευστικά. Το τζίντζερ δίνει μια δροσιά και μαζί με τη σόγια σος μια νότα Άπω Ανατολής στο πιάτο, ενώ τα υπόλοιπα υλικά είναι πολύ γνώριμα και προσγειωμένα. Εφόσον λοιπόν το πείραμα πέτυχε, γιατί να μη μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας;

Για 2 άτομα χρειαζόμαστε:
  • Γύρω στα 350 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2-3 πιπεριές επίσης σε μεγάλα κομμάτια (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια ή αντίστοιχη ποσότητα φρέσκα κομμένα σε φέτες
  • Περίπου 5 εκ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • Λευκό πιπέρι
  • Σόγια σος
  • 3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Σογιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
  • Ρύζι μπασμάτι βρασμένο σε ζωμό κοτόπουλου (προαιρετικά)
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε σόγια σος για λίγη ώρα πριν το μαγειρέψουμε. Σε γουόκ ή άλλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε σογιέλαιο και σοτάρουμε σύντομα το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αφού σπρώξουμε τα λαχανικά προς τα τοιχώματα (για να μην καούν), μαζί με το τζίντζερ, λίγη σόγια σος και λευκό πιπέρι. Δε χρειάζονται παρά λίγα λεπτά για να ψηθεί το κοτόπουλο εφόσον είναι κομμένο σε μικρά κομματάκια. Λίγο πριν κατεβάσω από τη φωτιά, ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι που ταιριάζει τέλεια ή ό,τι άλλο προτιμάμε. Καλή όρεξη στο πι και φι!




Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Τα γεμιστά...της επιστροφής!

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής αποφάσισα να μπω δειλά-δειλά και πάλι στον κόσμο των συνταγών και να πιάσω το μοίρασμα των γευστικών μου προτιμήσεων και ιδεών από εκεί που το άφησα κάποιους μήνες πριν.
Δεν ήταν ότι βαρέθηκα να γράφω, ούτε ότι δεν είχα χρόνο να το κάνω, ούτε έμεινα χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ, ούτε μου έπεσε μετεωρίτης στο κεφάλι. Ήταν κάτι άλλο, χαρούμενο και φυσιολογικό που κατά έναν παράδοξο τρόπο συνδέεται με τη μαγειρική. Ας το θέσω λοιπόν ως εξής: τα γεμιστά ως σημερινή επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού αυτό που...έχω, κάνει εμένα...γεμιστό, μόνο που αυτό το γεμιστό θέλει αρκετό ψήσιμο για να είναι έτοιμο να βγει απ'το φούρνο, μήνες για να φανταστείτε! ;p Κι όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν :)
Ας επιστρέψουμε όμως στα κανονικά, φαγώσιμα γεμιστά μας. Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει για τα καλά, τέτοιου είδους φαγητά μου μοιάζουν ακόμα πιο νόστιμα! Λαχανικά εποχής θα μου πείτε κι έτσι είναι. Η δική μου συνταγή γεμιστών θεωρώ ότι είναι πολύ απλή, χωρίς πολύπλοκα υλικά και χωρίς πρωτότυπες "εξάρσεις". Ακριβώς αυτή η απλότητα μου αρέσει, αυτή που ταιριάζει στα παραδοσιακά φαγητά όπως τα γεμιστά και στο άρωμα ελληνικού καλοκαιριού που βγάζουν σε κάθε μπουκιά τους. Ας ευχηθώ λοιπόν καλό καλοκαίρι σε όλους μας και ας ξεκινήσουμε!


Χρειαζόμαστε:

  • Πιπεριές και ντομάτες με όσο γίνεται αρμονικό σχήμα για να βολεύει στο γέμισμα (ανάλογα με το μέγεθός τους υπολογίζουμε συνήθως 1-2 κομμάτια για κάθε άτομο, εκτός αν έχουμε πολλούς φαγανούληδες στην παρέα!) αν θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών μπορείτε να γεμίσετε και μελιτζάνες, κολοκυθάκια ή ό,τι άλλο προτιμάτε.
  • Ρύζι γλασσέ ή καρολίνα (αν οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι σε μικρό μέγεθος -το πολύ σε μέγεθος σφιχτής χούφτας- υπολογίζουμε γύρω στη 1 κουτ. σούπας ρύζι για καθεμιά. Αν είναι μεγάλες προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παραπάνω για καθεμιά, ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερες είναι. ΔΕΝ υπολογίζουμε τόσο ρύζι ώστε να γεμίζει πλήρως τα λαχανικά, γιατί με τα επιπλέον υλικά και φυσικά με το ψήσιμο ο όγκος του ρυζιού αυξάνεται αρκετά.)
  • Μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (τουλάχιστον ένα μεγάλο)
  • Λίγη πασάτα (προαιρετικά)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Πατάτες (προαιρετικά)
Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και προσεκτικά κόβουμε το πάνω μέρος ώστε να σχηματιστεί καπάκι με το οποίο θα ξανακλείσουμε μετά το γέμισμα. Αφαιρούμε τους σπόρους της πιπεριάς. Προσεκτικά με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό από όλες τις ντομάτες (χωρίς να χαλάσουμε τα τοιχώματά τους) και αφού το πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ το αφήνουμε στην άκρη για να το προσθέσουμε στη γέμιση. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό των λαχανικών και τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια ώστε να είναι έτοιμα για γέμισμα. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πολτοποιημένη ντομάτα, λίγη πασάτα αν θέλουμε, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο. Επειδή δε θα προσθέσουμε νερό και το ρύζι θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης για να ψηθεί, αν δούμε ότι το μείγμα μας φαίνεται στεγνό, πολτοποιούμε στο μπλέντερ κι άλλη ντομάτα (και κρεμμύδι αν θέλουμε- το μπόλικο κρεμμύδι είναι που δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό) και την προσθέτουμε στο ρύζι. 
Γεμίζουμε τα λαχανικά μας αφήνοντας ένα περιθώριο 1/2-1 δάχτυλο απ'το χείλος για να μην ξεχειλίσει το ρύζι όταν φουσκώσει.Σκεπάζουμε κάθε πιπεριά και ντομάτα με τα καπάκια τους και αν θέλουμε κόβουμε μερικές πατάτες κυδωνάτες ή όπως αλλιώς μας αρέσουν και τις αραδιάζουμε στο ταψί ανάμεσα στα γεμιστά. Αυτή η προσθήκη μου αρέσει πολύ γιατί οι πατάτες ψήνονται με τη σάλτσα και το λάδι του φαγητού και γίνονται πεντανόστιμες. 
Ρίχνουμε πάνω σε κάθε γεμιστό λίγη πασάτα για να αποφύγουμε να καούν πολύ τα καπάκια τους (μπορούμε να αντικαταστήσουμε με μια φέτα ντομάτας) καθώς και στις πατάτες για να πάρουν γεύση. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ελαφρά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μέσα στο ταψί (όχι πάνω από τα γεμιστά) προσθέτουμε μια σταλιά μόνο νερό. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα (μέχρι να ροδίσουν και να έχει ψηθεί το ρύζι).
Όπως τα περισσότερα ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά, τα απολαμβάνουμε με συνοδεία φέτας και μιας δροσερής ντοματοσαλάτας. Ουφ! Μου άνοιξε η όρεξη τώρα!


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...