Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνια πολλά!

Μπορεί τις μέρες των γιορτών να μην υπήρξε κάποια νέα ανάρτηση, μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν ήδη, ποτέ όμως δεν είναι αργά για ευχές! Χρόνια πολλά σε όλους λοιπόν, καλή και ευτυχισμένη μας χρονιά με υγεία, με λιγότερους προβληματισμούς και με περισσότερες ανάσες ελευθερίας και γαλήνης :) Ευτυχισμένο το 2013!




Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Το δικό μου κοτόπουλο αλα κρεμ

Εύκολο και πολύ νόστιμο!

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου (ή άλλο κομμάτι αν προτιμάμε, αλλά το στήθος ταιριάζει πολύ περισσότερο)
  • Τουλάχιστον 250 ml κρέμα γάλακτος (και η φυτική είναι μια χαρά)
  • 2-3 πιπεριές πράσινες ή πολύχρωμες
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια ή φρέσκα μανιτάρια (τα οποία όμως δεν αφήνουν την κρέμα λευκή)
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτ. λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • Σκληρό τυρί (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα κλπ.) τριμμένο (προαιρετικά)

Χωρίζουμε το στήθος στα δύο μέρη του και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Μπορούμε βέβαια να το κόψουμε και σε μικρότερα κομμάτια π.χ. μπουκίτσες, οπότε έτσι μειώνεται και ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει. Αν τα κομματάκια είναι αρκετά μικρά, οπότε ψώνονται πολύ γρήγορα κι εύκολα, μπορούν να μπουν και κατευθείαν στο τηγάνι, χωρίς να χρειάζονται βράσιμο. Αλάτι ρίχνουμε προς το τέλος του βρασμού για να μη σκληρύνει το κρέας. Κόβουμε τις πιπεριές και τα φρέσκα μανιτάρια, αν χρησιμοποιούμε, σε φέτες ή άλλου είδους κομμάτια. Τα σοτάρουμε μαζί σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Σβήνουμε αν θέλουμε με λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει λιγάκι η σάλτσα. Σερβίρουμε με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες τηγανητές ή ό,τι άλλο θέλουμε, πασπαλίζουμε προαιρετικά με το τυρί και καλή μας όρεξη!

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Σάλτσα τόνου για μακαρονάδα

Μια γρήγορη και νόστιμη σάλτσα, με λίγα υλικά, για μια μακαρονάδα της βιασύνης αλλά με πλούσια γεύση!

Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 κονσέρβες τόνου (σε νερό ή λάδι)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτί πασάτα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον τόνο μαζί με το νερό ή το λάδι του και τον θρυμματίζουμε. Ρίχνουμε την πασάτα, το αλατοπίπερο, την πάπρικα και μόνο λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Σερβίρουμε πάνω σε σπαγγέτι, πένες, βίδες ακόμα και ρύζι και έτοιμo το φαγητό μας μέσα σε λίγα λεπτά!

Σημ.: Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και ελιές σε κομματάκια αν θέλουμε. Εγώ συνήθως δε βάζω, γιατί δεν τις συμπαθεί ο άντρας μου :)


Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Ροδέλες κρεμμυδιού - σπιτικά onion rings



Πολύ νόστιμα και πολύ...σπιτικά! Τρώγονται είτε σαν ορεκτικό με συνοδεία κάποιου ντιπ (προτείνω το πικάντικο ντιπ μαγιονέζας με τσίλι και τη μουσταρδομαγιονέζα με κάρυ) είτε σαν συνοδευτικό κάποιου πιάτου π.χ. χοιρινό ή κοτόπουλο. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι:

  • κρεμμύδια κομμένα και χωρισμένα σε ροδέλες πλάτους περίπου μισού εκατοστού
  • αλεύρι
  • ένα απλό κουρκούτι με αλεύρι, αβγό, λίγο αλάτι και σόδα (αναψυκτικό) 
  • φρυγανιά για πανάρισμα και
  • λάδι για το τηγάνισμα
Τι κάνουμε: Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, αλευρώνουμε τις ροδέλες και είτε και τις ρίχνουμε κατευθείαν στο λάδι να τηγανιστούν, είτε τις περνάμε από το κουρκούτι, αφήνουμε να φύγει το παραπανίσιο, καλύπτουμε με φρυγανιά που έχουμε απλώσει σε ένα πιάτο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσέχουμε να μην τις κάψουμε και όταν τις βγάλουμε από το τηγάνι τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι. Τόσο απλά!


Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Καναπεδάκια με φέτα και πολύχρωμες πιπεριές

Μια ακόμα ιδέα για απλά και γρήγορα καναπεδάκια. Με λίγα και εύκολα υλικά που που μπορούμε να βρούμε σχεδόν σε κάθε σπίτι.



Χρειαζόμαστε:

  • Κράκερς ή τριγωνάκια ψωμιού του τοστ
  • Μαγιονέζα
  • Φέτα τριμμένη
  • Πολύχρωμες πιπεριές
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και τις σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ώστε να μαραθούν λιγάκι. Αλείφουμε πάνω στα κράκερς ή στα ψωμάκια λίγη μαγιονέζα και από πάνω τρίβουμε φέτα. Προσθέτουμε λίγες πιπεριές και αρωματίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Κοτοσαλάτα με μουσταρδομαγιονέζα

Μια εύκολη κοτοσαλάτα με αναλογίες που καθορίζετε μόνοι σας ανάλογα με το γούστο σας :) Πέρα από το κλασικό σερβίρισμα σε μπολ κλπ. μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για να φτιάξουμε γευστικά καναπεδάκια, αλείφοντάς τη πάνω σε κράκερς ή φωμί του τοστ.

Υλικά:

  • Στήθος κοτόπουλο βρασμένο
  • Αβγό βραστό
  • Άνηθος ψιλοκομμένος
  • Μουστάρδα
  • Μαγιονέζα
  • Τριμμένη φέτα
  • Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • Πιπέρι
Κάνουμε τρίμμα το κοτόπουλο (ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το βάλουμε στο μούλτι) και ψιλοκόβουμε το αβγό. Αναμειγνύουμε καλά τη μουστάρδα με τη μαγιονέζα. Αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, προσθέτουμε τη μουσταρδομαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και απολαμβάνουμε.

Σημ.: Αν θέλουμε να δώσουμε στην κοτοσαλάτα μια λίγο πιο ανατολίτικη νότα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την απλή μουσταρδομαγιονέζα με μουσταρδομαγιονέζα με κάρυ που ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο.

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Τηγανιά...περιποιημένη!

Υλικά:
  • Κρέας χοιρινό κομμένο για τηγανιά
  • Μανιτάρια φρέσκα κομμένα στα 4
  • Πιπεριές πράσινες και κόκκινες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • Κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • Χυμός λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
Πλένουμε το  κρέας, το βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νεράκι και αφήνουμε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Ενδιάμεσα ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό κάθε φορά που βλέπουμε ότι εξατμίστηκε το προηγούμενο. Όταν το κρέας είναι έτοιμο (θέλει κάποια ωρίτσα αλλά γίνεται πολύ μαλακό), ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Σωτάρουμε ώστε να μαραθούν λίγο τα λαχανικά (προσοχή να είναι χαμηλή η φωτιά) και σερβίρουμε περιχύνοντας με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε. Είτε σαν μεζές είτε σαν κυρίως πιάτο με συνοδεία ρυζιού, πατάτας ή πουρέ είναι πεντανόστιμη!


Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Σκαντζοχοιράκια, βραχάκια ή... ανώμαλα!


Πολύ κλασικά και εύκολα σοκολατάκια, με πολλά ονόματα (από τη γιαγιά μου τα έμαθα ως σκαντζοχοιράκια ή ανώμαλα, λόγω της ανώμαλης επιφάνειάς τους), αλλά μία βασική ιδέα: βουτάμε κάτι σε λιωμένη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, κυρίως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

  • Λιωμένη:
      • Κουβερτούρα
      • Σοκολάτα γάλακτος
      • Λευκή σοκολάτα
  • Καρύδια
  • Αμύγδαλα
  • Φουντούκια
  • Αποξηραμένα: 
      • Δαμάσκηνα
      • Βερύκοκα
      • Σύκα
      • Χουρμάδες
      • Ανανά
  • Μπισκότα σε κομμάτια
  • Ινδοκάρυδο
  • Σταφίδες
  • Διάφορα δημητριακά πρωινού
Χρησιμοποιούμε τους ξηρούς καρπούς σπασμένους σε κομμάτια ή ολόκληρους. Βάζουμε σε ένα μπολάκι λιωμένη σοκολάτα και ρίχνουμε μέσα αρκετούς ξηρούς καρπούς, τόσους ώστε απλά να καλύπτεται η επιφάνειά τους από τη σοκολάτα όταν αναμειγνύουμε. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε κουταλιές και τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να σταθεροποιηθούν. Προσοχή!Δεν τα βάζουμε στο ψυγείο γιατί ασπρίζει η σοκολάτα!
Τα αποξηραμένα φρούτα τα χρησιμοποιούμε και πάλι είτε ολόκληρα είτε σε κομματάκια και μια επιπλέον δυνατότητα που έχουμε είναι αν θέλουμε να τα μουλιάσουμε σε αλκοόλ πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Ινδοκάρυδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μέσα στα σοκολατάκια είτε απλά για να τα πασπαλίσουμε.
Πολύ καλό αποτέλεσμα δίνουν και οι συνδυασμοί διαφορετικών υλικών στο ίδιο σοκολατάκι, όπως ξηροί καρποί μαζί με σταφίδες, μπισκότο με ινδοκάρυδο, αποξηραμένα φρούτα ανάμεικτα ή και σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς. Πειραματιστείτε, προσθέστε δικά σας υλικά και αν έχετε παιδάκια, διασκεδάστε ετοιμάζοντας μαζί τους τις δικές τους ιδέες :)

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Κολοκυθοφαΐ

Ένα νόστιμο φαγάκι φούρνου με κολοκύθια, κάτι ανάμεσα σε πίτα και σουφλέ. Χρησιμοποιώντας τα υλικά του (εκτός της φρυγανιάς) σαν γέμιση ανάμεσα σε τραγανά φύλλα, μπορούμε όντως να το μετατρέψουμε σε πίτα. Ας δούμε όμως πώς φτιάχνεται το κολοκυθοφαΐ σαν κυρίως πιάτο.

Υλικά:

  • 1 kg κολοκύθια
  • 2-3 κουτ. σούπας μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 ποτ. γάλα
  • 3-4 αβγά
  • 1 φλ τριμμένη φέτα (ή κασέρι)
  • Άνηθος ψιλοκομμένος
  • Περίπου 2 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • Αλάτι-πιπέρι
Τρίβουμε τα κολοκύθια στην τρίφτη και αφού τα αλατίσουμε, αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά τους. Τα σοτάρουμε στο βούτυρο μέχρι να μαραθούν (περίπου 10 λεπτά) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε και το γάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά ενώ ανακατεύουμε ώστε να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τα αβγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει, το τυρί, τον άνηθο (όσο θέλουμε) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και το καλύπτουμε με φρυγανιά. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα κολοκυθιών και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα. Το σερβίρουμε σε κομμάτια και καλή μας όρεξη!

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

Πιπεριές Φλωρίνης σαλάτα

Μια σαλάτα σε στυλ ορεκτικού για να συνοδεύσει τα αγαπημένα σας φαγητά.



Υλικά:

  • 4-5 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Ξύδι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
Ψήνουμε τις πιπεριές στα κάρβουνα ή στο γκριλ, ώστε να μαυρίσει η φλούδα τους στα περισσότερα σημεία. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε και τις ξεφλουδίζουμε. Βγάζουμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις βάζουμε σε πιάτο μαζί με το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει, αλατίζουμε, ρίχνουμε ξύδι και λάδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο, οπότε αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε. 

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...