Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Χοιρινό ρολό γεμιστό με μπέικον, τυρί και πιπεριές


Υλικά:
  • 1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα (ή μπούτι ή λαιμός) ανοιγμένη για ρολό
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε χοντρές λωρίδες
  • 1 πιπεριά πράσινη σε χοντρές λωρίδες
  • 5-6 φέτες μπέικον
  • 5-6 φέτες γκούντα (ή άλλο τυρί που λιώνει)
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. του καφέ κονιάκ
  • Μυρωδικά της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
Έχοντας ανοιχτό το κρέας μπροστά μας, πασπαλίζουμε όλη την πάνω επιφάνειά του (θα είναι η εσωτερική μεριά του ρολού) με αλατοπίπερο και πάπρικα ( για την ποσότητα του αλατιού δεν ξεχνάμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε και μπέικον) και αλείφουμε με τη μουστάρδα.
Ξεκινώντας από την πλευρά που θα αρχίσουμε το τύλιγμα, απλώνουμε τις φέτες του μπέικον καλύπτοντας όλο το μήκος του ρολού που πρόκειται να δημιουργηθεί και σε πλάτος μέχρι τη μέση του κρέατος. Θα έχουμε δηλ. το μισό κομμάτι καλυμμένο με μπέικον και το μισό ακάλυπτο. Πάνω  από το μπέικον απλώνουμε το τυρί και τέλος τοποθετούμε τις λωρίδες πιπεριάς με το μήκος τους κατά  μήκος του ρολού. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και δένουμε με σπάγκο ή με οδοντογλυφίδες προσπαθώντας να μην αφήσουμε όσο γίνεται ανοίγματα απ'τα οποία θα μπορούσε να χυθεί έξω η γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε όλη την επιφάνειά του και αν θέλουμε αρωματίζουμε με μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη κλπ.).
Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές και αφού θωρακιστεί και πάρει λίγο χρώμα, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζουμε στο φούρνο (μαζί με τα υγρά του) κατά προτίμηση σε γάστρα (αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες, αφού τις αλατοπιπερώσουμε και αρωματίσουμε π.χ. με πάπρικα και μυρωδικά) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30-40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Σερβίρουμε με πατάτες, ρύζι ή ακόμη και με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Καναπεδάκια με σαλάτα αλλαντικών

Μια ακόμα ιδέα για απλά, γρήγορα και νόστιμα καναπεδάκια:
Πάνω σε τριγωνάκια από ψωμί του τοστ ή σε κράκερς βάζουμε μια κουταλιά σαλάτα αλλαντικών (η συνταγή εδώ). Από πάνω (μάλλον περισσότερο πλαγιαστά στη μια μεριά της σαλάτας) τοποθετούμε μια φέτα βραστό αβγό και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Μοσχαράκι λεμονάτο

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1/2 κιλό μοσχάρι κατάλληλο για φαγητό κατσαρόλας (π.χ. ποντίκι) κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμός από 1-1 1/2 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ γεμάτη
  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρέας μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, απ' όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε πιπέρι, τη δάφνη, το χυμό λεμονιού και βραστό νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας, προσθέτοντας σταδιακά βραστό νερό όταν χρειάζεται. Αλατίζουμε όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά (για να μη σφίξει αν ρίξουμε αλάτι απ'την αρχή), πριν όμως να είναι τελείως έτοιμο, ώστε να τραβήξει τη γεύση. Όταν μαλακώσει τελείως και αφού έχει πιει τα πολλά υγρά και έχει μείνει μόνο η ποσότητα που θέλουμε σαν σάλτσα, διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα σε λίγο κρύο νερό (το πολύ 1/2 φλ. τσαγιού) και το προσθέτουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε απαλά για να πάει παντού και συνεχίζουμε ανακινώντας την κατσαρόλα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Λαχανοσαλάτα Ουγγαρέζα

Πρόκειται για μια χειμωνιάτικη σαλάτα που θυμίζει τουρσί, κάτι που της δίνει έξτρα πόντους. Χρειαζόμαστε:

  • 1 μεγάλη σαλατιέρα λευκό λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη (χοντρό)
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης σε λεπτές φέτες ή σε κομματάκια
  • 1 πιπεριά κέρατο κομμένη το ίδιο
  • 1/2 ματσάκι περίπου σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
  • Αλάτι
  • Ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • Μπούκοβο (προαιρετικά)
Ρίχνουμε στο λάχανο αλάτι και το τρίβουμε για λίγο με τα χέρια για να μειωθεί σε όγκο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα δοχείο με καπάκι (τάπερ), το οποίο να μην είναι πολύ μεγάλύτερο σε σχέση με τον όγκο της σαλάτας. Ρίχνουμε μπόλικο ξύδι, το σκόρδο και συμπληρώνουμε με νερό μέχρι πάνω. Κλείνουμε το δοχείο και αφήνουμε στο ψυγείο για μια μέρα τουλάχιστον. Όσο περισσότερο την αφήνουμε, τόσο πιο νόστιμη γίνεται και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες έτσι. Όταν είναι να τη σερβίρουμε, βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε με μια τρυπητή κουτάλα (χωρίς το σκόρδο) και προσθέτουμε ελαιόλαδο και αν χρειάζεται αλάτι και ξύδι. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να ρίξετε και μπούκοβο.

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Χορτόσουπα

Ζεστή, ελαφριά και νόστιμη, είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες που θέλουμε να κάνουμε αποτοξίνωση. Μπορεί όμως να σερβιριστεί και ως πρώτο πιάτο ή ως ένα υγιεινό και τονωτικό βραδυνό. Ακόμα όμως και το καλοκαίρι μπορούμε να την απολαύσουμε το ίδιο και δροσερή! Η προσθήκη ή αφαίρεση υλικών εξαρτάται από το γούστο το καθενός. Αυτή είναι η δική μου επιλογή.

Υλικά:
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε μέτρια κομμάτια
  • 2-3 καρότα σε φέτες
  • 1/2 πράσο σε φέτες
  • 1 κολοκύθι σε μέτρια κομμάτια
  • 1 χούφτα αρακά
  • 1-2 χούφτες φασολάκια
  • 4-5 φύλλα μαρουλιού σε λεπτές λωρίδες
  • 1/3 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 μικρή χούφτα μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 2 μέτριες πατάτες σε μέτρια κομμάτια (προαιρετικά)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 2
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κύβος ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά να κρατάνε λιγάκι. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Πίτσα με κοτόπουλο

Με βάση οποιαδήποτε ζύμη πίτσας θέλουμε (για ζύμη που θυμίζει ψωμάκι μπορείτε να δείτε εδώ) χρησιμοποιούμε τα εξής υλικά:
  • Ψιλοκομμένο ντοματάκι κονκασέ ή όποια άλλη σάλτσα ντομάτας θέλουμε
  • Μανιτάρια φρέσκα σε φέτες ή κονσέρβα
  • Μοτσαρέλα
  • Κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
  • Μπέικον σε μέτρια ή μικρά κομματάκια
  • Κρεμμύδι σε φέτες
  • Πιπεριά πράσινη και κόκκινη σε φέτες
  • Τριμμένο κίτρινο τυρί όπως γκούντα, ένταμ κλπ.
  • Λίγη κρέμα γάλακτος
Στρώνουμε τα υλικά πάνω στη ζύμη με την παραπάνω σειρά (ή με άλλη αν το προτιμάμε) και ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για όση ώρα απαιτεί η ζύμη που επιλέξαμε.


Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Σαλάτα αλλαντικών - Wurstsalat



Μια γερμανικής προέλευσης σαλάτα-ορεκτικό με πολλές παραλλαγές. Αυτή είναι η συνταγή που έχω δοκιμάσει πολλές φορές από παιδί και μου αρέσει πολύ.

Υλικά:

  • Παριζάκι ή κάποιο άλλο παρόμοιο αλλαντικό
  • Αγγουράκια τουρσί
  • Λίγο ζωμό από τα αγγουράκια
  • Μαγιονέζα
Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια σε κομμάτια μεγέθους περίπου 1/2 - 1 εκατοστού, δεν έχει και τόση σημασία η ακρίβεια. Κόβουμε και το αλλαντικό σε ίδια ή λίγο μεγαλύτερα κομματάκια και αναμειγνύουμε καλά και τα δύο υλικά με τη μαγιονέζα (όχι υπερβολική ποσότητα!). Προσθέτουμε λίγο ζουμάκι από το τουρσί, ίσα-ίσα να γίνει λίγο πιο ρευστή η μαγιονέζα και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.


Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Φασολάδα

Χειμωνιάτικη, ελληνική και...οικονομική. Όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου μου έλεγε: "Η φασολάδα είναι η μπριζόλα των φτωχών". Και στα χρόνια που ζούμε η φράση αυτή μοιάζει και πάλι τόσο αληθινή! Πέρα όμως από αυτό, η φασολάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που με τους σωστούς "χειρισμούς" μπορεί να γίνει πεντανόστιμο. Γιατί τα όσπρια δεν πρέπει να τρώγονται από υποχρέωση αλλά με ευχαρίστηση!

Χρειαζόμαστε (για 2 άτομα):

  • 250 γρ φασόλια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 1/3-1/2 κουτιού πασάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 χούφτα σέλινο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο
  • Πάπρικα γλυκιά
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τα φασόλια σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν (να είναι σχεδόν έτοιμα). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά (αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό) μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει αρκετά η φασολάδα. Το χύλωμα είναι βασικό για το πετυχημένο αποτέλεσμα όπως και το να μην τσιγγουνευτούμε το λαδάκι και το αλατάκι. Όχι υπερβολές βέβαια, αλλά ας μη μας πιάσει και το συντηρητικό και υγιεινό μας! Απολαμβάνουμε με φετούλα, ελίτσες, κρεμμύδι, παστό ψάρι ή και ψημένο χωριάτικο λουκάνικο. Πολλές ιδέες για όλα τα γούστα και όλα τα...πορτοφόλια!

Σημ.: Μπορούμε αν θέλουμε να πετάξουμε το αρχικό νερό στο οποίο βράζουν τα φασόλια, αφού πολλοί λένε ότι έτσι φεύγουν οι...αρνητικές παρενέργειες! Σ' αυτήν την περίπτωση, λίγα λεπτά αφότου αρχίσει να βράζει το νερό, σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε φρέσκο νερό και πάλι στη φωτιά.


Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Πουρές σπιτικός

Αν και ο έτοιμος πουρές σε νιφάδες είναι η εύκολη και γρήγορη λύση, αν έχεις χρόνο ο σπιτικός έχει άλλη χάρη!

Υλικά:
  • 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση μικρού ή μέτριου μεγέθους
  • Γάλα εβαπορέ
  • 2-3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • Αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • Τριμμένη μυζήθρα, φέτα, ανθότυρο ή άλλο λευκό τυρί, ακόμη και παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά)
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε με  το ειδικό εργαλείο ή με πιρούνι ώστε να μη μείνουν σβώλοι. Όσο λιώνουμε τις πατάτες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο εβαπορέ ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές, προσέχοντας όμως να μη γίνει πιο υγρό απ' ότι θέλουμε. Όσο είναι ακόμα ζεστός ο πουρές, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και αναμειγνύουμε πολύ καλά. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί της επιλογής μας και σερβίρουμε μετά από ένα τελευταίο ανακάτεμμα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την όλη διαδικασία μπορούμε να ρίξουμε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι. Σ' αυτήν την περίπτωση όμως ο πουρές θα γίνει πιο κολλώδης απ' ότι στο χέρι, κάτι που άλλοι το συμπαθούν και άλλοι το απεχθάνονται. Μια δοκιμή θα σας πείσει για τον τρόπο που προτιμάτε :) Με τον πουρέ μας συνοδεύουμε κρεατικά τις επιλογής μας (κοτόπουλο, μοσχάρι κοκκινιστό, ψητή μπριζόλα ή μπιφτέκια, ψητό φούρνου, ακόμα και θαλασσινά όπως χταπόδι κοκκινιστό κλπ.) ή τον σερβίρουμε με ψητά λαχανικά και σάλτσα της επιλογής μας ως ένα απλό κυρίως πιάτο.

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...