Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Φασολάδα

Χειμωνιάτικη, ελληνική και...οικονομική. Όταν ήμουν μικρή η γιαγιά μου μου έλεγε: "Η φασολάδα είναι η μπριζόλα των φτωχών". Και στα χρόνια που ζούμε η φράση αυτή μοιάζει και πάλι τόσο αληθινή! Πέρα όμως από αυτό, η φασολάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που με τους σωστούς "χειρισμούς" μπορεί να γίνει πεντανόστιμο. Γιατί τα όσπρια δεν πρέπει να τρώγονται από υποχρέωση αλλά με ευχαρίστηση!

Χρειαζόμαστε (για 2 άτομα):

  • 250 γρ φασόλια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 1/3-1/2 κουτιού πασάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 χούφτα σέλινο κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο
  • Πάπρικα γλυκιά
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τα φασόλια σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν (να είναι σχεδόν έτοιμα). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά (αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό) μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει αρκετά η φασολάδα. Το χύλωμα είναι βασικό για το πετυχημένο αποτέλεσμα όπως και το να μην τσιγγουνευτούμε το λαδάκι και το αλατάκι. Όχι υπερβολές βέβαια, αλλά ας μη μας πιάσει και το συντηρητικό και υγιεινό μας! Απολαμβάνουμε με φετούλα, ελίτσες, κρεμμύδι, παστό ψάρι ή και ψημένο χωριάτικο λουκάνικο. Πολλές ιδέες για όλα τα γούστα και όλα τα...πορτοφόλια!

Σημ.: Μπορούμε αν θέλουμε να πετάξουμε το αρχικό νερό στο οποίο βράζουν τα φασόλια, αφού πολλοί λένε ότι έτσι φεύγουν οι...αρνητικές παρενέργειες! Σ' αυτήν την περίπτωση, λίγα λεπτά αφότου αρχίσει να βράζει το νερό, σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε φρέσκο νερό και πάλι στη φωτιά.


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...