Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Μουσταρδολεμονάτες μπριζόλες μμμ...μούρλια!


Απλά πεντανόστιμες!

Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 χοιρινές μπριζόλες
  • 1 γενναία κουτ. σούπας μουστάρδα
  • χυμό από 1/2 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι-πιπέρι
  • ρίγανη
Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τοποθετούμε σε ταψάκι. Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα να και ρίχνουμε πάνω στις μπριζόλες. (Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο πλάι μανιτάρια και κρεμμύδι σε φέτες.) Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά (1-1,5 ώρα). Λίγη ώρα πριν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις γυρίζουμε μια φορά για να πάρουν λίγο χρώμα και από την κάτω πλευρά. Όταν μείνει μόνο λίγο ζουμάκι στο ταψί είναι έτοιμες! Καλή όρεξη!

Σημ.: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ελαιόλαδο στο φαγητό, αλλά πραγματικά θα δείτε ότι δεν είναι απαραίτητο.

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Μακαρονοσαλάτα



Εύκολη και δροσερή. Σας δίνω μια βασική ιδέα, αλλά η επιλογές είναι απεριόριστες! Προσθέστε υλικά, αφαιρέστε, αντικαταστήστε και θα πάρετε πολλές διαφορετικές μακαρονοσαλάτες που ταιριάζουν στο γούστο του καθενός. Για τη συγκεκριμένη "έκδοση" θα χρειαστούμε:

  • 300 γρ. ζυμαρικά (πένες, βίδες ή ότι άλλο προτιμάμε) βρασμένα σε αλατισμένο νερό για όση ώρα αναφέρεται στη συσκευασία τους, ώστε να μην παραβράσουν
  • 1/2 χούφτα μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
  • 7-10 αγγουράκια τουρσί (ανάλογα με το μέγεθός τους) σε μικρά κυβάκια
  • 12 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κυβάκια
  • 200 γρ γκούντα ή άλλο παρόμοιο τυρί της επιλογής μας, επίσης σε κυβάκια
  • 500 γρ. μαγιονέζα
  • 4-5 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 4-5 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • πιπέρι
Αναμειγνύουμε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε. Απλά και εύκολα! Καλή όρεξη!

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

Γρήγορο παγωτό

Ένα πανεύκολο παγωτάκι για τις καλοκαιρινές μας...υπογλυκαιμίες! 






Χτυπάμε στο μίξερ 1 κουτί των 500 ml κρέμα γάλακτος (εγώ προτιμώ τη γλυκιά φυτική κρέμα) μαζί με 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα. Όταν γίνει σαντιγύ (δεν χτυπάμε υπερβολικά γιατί αν σφίξει πολύ δε θα κυλάει καθόλου και θα είναι δύσχρηστη) τη μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια και τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.
Σερβίρουμε με σιρόπι της επιλογής μας -το βύσσινο ταιριάζει τέλεια, αλλά και η σοκολάτα αποτελεί για πολλούς την πρώτη επιλογή- ή αν θέλουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.
Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε και σοκολατένια παγωτάκια. Όταν χτυπάμε τη σαντιγύ, ρίχνουμε μέσα 1-2 κουταλιές σκόνη κακάο και κομματάκια σοκολάτας. Μοιράζουμε σε φορμάκια και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.

Μια λίγο πιο σύνθετη εκδοχή αυτού του παγωτού: Δεν φτιάχνουμε ατομικά φορμάκια αλλά ένα μεγάλο γλυκό σε φόρμα. Χτυπάμε στο μπλέντερ 1 πακέτο πτι μπερ με σοκολάτα - ή άλλα μπισκότα σοκολάτας. Λιώνουμε 1-2 κουταλιές μαργαρίνη και ανακατεύουμε με τα μπισκότα. Τα στρώνουμε στη βάση μιας μέτριας φόρμας ώστε να έχει ίδιο ύψος παντού. Καλύπτουμε με τη σαντιγύ και καταψύχουμε. Σερβίρουμε σε κομμάτια περιχύνοντας με αρκετό σιρόπι σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα.
Σημ.: Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη σαντιγύ δίχρωμη. Κρατάμε τη μισή άσπρη και την υπόλοιπη την κάνουμε σοκολατένια. Απλώνουμε πάνω από το μπισκότο ανακατεύοντας τις μεταξύ τους. Όταν κόψουμε σε κομμάτια, το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό και λαχταριστό!
Καλή όρεξη!

Δροσερή τάρτα ροδάκινο χωρίς ψήσιμο

Το συγκεκριμένο γλυκό συνδυάζει στοιχεία τάρτας και τσίζκεϊκ μαζί, είναι δροσιστικό και πολύ-πολύ καλοκαιρινό. Έχοντας λάβει πολύ θετικά σχόλια από όσους το δοκίμασαν, το συστήνω ανεπιφύλακτα!




Υλικά για μια μέτρια φόρμα ή ταψί (με διάμετρο γύρω στα 30 εκ.):

  • 500 ml φυτική κρέμα για σαντιγύ (γλυκιά)
  • 1 κονσέρβα κομπόστα ροδάκινο


Για τη βάση:
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
  • 200 γρ. μαργαρίνη
  • σιρόπι από την κομπόστα


Για την κρέμα πατισερί:
  • 1 1/4 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι σιρόπι από την κομπόστα
  • 3 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κοφτές κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 3/4 ποτ. ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 1 βανίλια (εννοώ τη βανιλίνη που χρησιμοποιούμε συνήθως, αν έχουμε αυθεντική βανίλια, τόσο το καλύτερο!)
  • 1 κουτ. γλυκού μαργαρίνη
  • τη μισή από τη σαντιγύ που προανέφερα

Ξεκινάμε με αυτό που χρειάζεται την περισσότερη διαδικασία και κάποιο χρόνο για να κρυώσει, την κρέμα πατισερί. Ζεσταίνουμε το γάλα. Στην αργή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μαζί με το σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε μέσα λίγο-λίγο. Προσθέτουμε τους κρόκους και αφήνουμε να χτυπηθεί για 1 λεπτό. Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και λίγο-λίγο το ζεστό γάλα και όταν ομογενοποιηθεί (σε 2-3 λεπτά) το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει, προσέχοντας να μην "πιάσει" στον πάτο. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει, ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε και τη χτυπημένη σαντιγύ.
Ετοιμάζουμε τη βάση χτυπώντας στο μπλέντερ τα μπισκότα, ώστε να γίνουν σχεδόν σκόνη. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά με τα μπισκότα προσθέτοντας και λίγο σιρόπι κομπόστας από αυτό που περίσσεψε μετά την παρασκευή της κρέμας πατισερί. Απλώνουμε στη φόρμα/ταψί πιέζοντας με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού, ώστε η βάση να έχει το ίδιο πάχος παντού και να είναι ενωμένα σφιχτά τα υλικά της.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα σε σαντιγύ. Αφήνουμε τη μισή στην άκρη και την υπόλοιπη την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στην κρέμα πατισερί που έχει κρυώσει. Εγώ προτιμώ συνήθως να βάζω λίγο περισσότερη σαντιγύ στην κρέμα και να αφήνω λίγο λιγότερη εκτός, γιατί προτιμώ να υπερισχύει η γεύση και η υφή της κρέμας και όχι της σκέτης σαντιγύ.
Πάνω από τη μπισκοτένια βάση ρίχνουμε την κρέμα πατισερί και αφού τη στρώσουμε καλά ρίχνουμε από πάνω τη σαντιγύ και τη στρώνουμε κι αυτήν. Κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού τοποθετώντας τις κολλητά μεταξύ τους. Αν χρησιμοποιούμε στρόγγυλη φόρμα ακολουθούμε σχήμα σαλιγκαριού από το κέντρο προς τα εξωτερικά τοιχώματα, ενώ σε ορθογώνια στρώνουμε τις φέτες σε πυκνές σειρές. Αφήνουμε το γλυκό για κάποιες ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια.
Καλή όρεξη!

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο


Πολύ απλές και νόστιμες πατατούλες που μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το ψητό κρέας αλλά γιατί όχι, να φαγωθούν και σαν κυρίως πιάτο! Χρειαζόμαστε:

  • Πατάτες κομμένες σε μπουκίτσες ή μικρές στρόγγυλες με τη φλούδα τους (πλυμμένες καλά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μερικά κλαράκια δενδρολίβανο (ξερό ή φρέσκο)
  • αρκετό ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ταψί, ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι και φυλλαράκια δενδρολίβανου, περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε (προαιρετικά. Γίνονται πολύ νόστιμες και χωρίς καθόλου λεμόνι). Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και προσθέτουμε λίγο νεράκι στο ταψί χωρίς να "ξεπλύνουμε" τις πατάτες από τα υλικά. Ψήνουμε στο φούρνο (αντιστάσεις) στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν ανακατεύουμε για να μην τις διαλύσουμε. Θα χρειαστούν γύρω στα 3/4 με 1 ώρα. Καλή όρεξη!

Ρύζι θαλασσινών με άρωμα ούζου



Υλικά για 5-6 άτομα:
  • 2 φλ. ρύζι νυχάκι
  • 500 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες αποφλοιωμένες
  • 500 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα καθαρισμένα 
  • 5 φλ. ζωμό θαλασσινών 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ 
  • 1/4 - 1/3 φλ. ούζο ή τσίπουρο 
  • μαϊντανός

Βράζουμε για πολύ λίγα λεπτά τις γαρίδες και αφού τις βγάλουμε, ρίχνουμε στο ίδιο νερό τα καλαμαράκια, τα οποία έχουμε κόψει σε κομμάτια (όσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε). Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη (ζεστό).
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα. Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει καλά. Το σοτάρουμε αρκετά, ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το ούζο ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Αφού απορροφηθεί το ούζο και εξατμιστεί το αλκοόλ (δηλ. όταν φύγει η έντονη μυρωδιά του)  ρίχνουμε 5 φλ. από το ζεστό ζωμό. Αν ο ζωμός είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε μια φορά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει το ρύζι.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πιει  όσα υγρά έχουν μείνει προσέχοντας να μην αρχίσει να κολλάει το ρύζι στον πάτο. Σβήνουμε τη φωτιά, ανοίγουμε την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα διπλωμένη, κλείνουμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε την κατσαρόλα κλειστή για λίγη ώρα. Σχηματίζουμε το ρύζι με ατομικά φορμάκια και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!


Σημ.: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα θαλασσινά π.χ. μύδια, χταπόδι κλπ. Σ’ αυτήν την περίπτωση είτε μειώνουμε την ποσότητα των άλλων θαλασσινών, είτε απλά προσθέτουμε τα επιπλέον, οπότε αυξάνεται και ο αριθμός των μερίδων.


Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Ψητές πατάτες με σος ροκφόρ και μπέικον



Μια καταπληκτική συνταγή που αγαπούν ακόμη και άτομα που δε συμπαθούν το ροκφόρ! Όταν ανάψετε φωτιά για κάποιο μπάρμπεκιου ή το τζάκι το χειμώνα σας προτείνω να τις δοκιμάσετε! Αν προτιμάτε πιο απαλή τη γεύση του ροκφόρ και το χρώμα της κρέμας να παραμείνει όσο γίνεται λευκό, τότε θα βάλετε μικρή ποσότητα τυριού. Στη φωτογραφία η κρέμα έχει πολύ ροκφόρ, οπότε παίρνει περισσότερο χρώμα από αυτό. Είτε σας αρέσει η λευκή, είτε η πιο σκούρα έκδοση, θα τις απολαύσετε σίγουρα! 

Υλικά:
  • πατάτες μετρίου μεγέθους, ολόκληρες με τη φλούδα τους
  • κρέμα γάλακτος
  • ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
  • μερικές φέτες μπέικον
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τις ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα για αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Σε κατσαρολάκι ή τηγάνι ρίχνουμε κρέμα γάλακτος και όσο ροκφόρ θέλουμε (ανάλογα αν θέλουμε διακριτική ή πιο έντονη τη γεύση της σος) σε κομματάκια. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να λιώσει το τυρί και αποσύρουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον που προηγουμένως έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομματάκια, μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάζουμε την πατάτα από το αλουμινόχαρτο, την κόβουμε στην πάνω πλευρά σε σχήμα σταυρού και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τις 4 πλευρές που έχουν σχηματιστεί από το σταυρό προς το κέντρο της πατάτας με μια κίνηση ελαφρά προς τα πάνω. Έτσι θα βγει προς τα έξω το ζεστό εσωτερικό της. Την περιχύνουμε με τη σος ροκφόρ και πασπαλίζουμε με μπέικον και μαϊντανό. Λαχταριστό! Καλή όρεξη!

Σφολιατοπιτάκια και γρήγορα πιτσάκια με σφολιάτα

Εκτός από τα ταρτάκια που έδειξα στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση, με τη σφολιάτα έφτιαξα και μερικά πιτάκια με διάφορες γεμίσεις από τα υλικά που χρησιμοποίησα και στα ταρτάκια. Ενδιαφέρουσα ήταν η γέμιση με μία φέτα ζαμπόν ή πάριζα διπλωμένη στα δύο, λίγο σοταρισμένο κρεμμύδι και παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.




Πολύ εύκολη και νόστιμη επιλογή ήταν και τα πιτσάκια από σφολιάτα. Έκοψα τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας στο μέγεθος παλάμης, τα τοποθέτησα πάνω σε λαδόκολλα και τα κάλυψα με αλλαντικά, κέτσαπ, μουστάρδα, τριμμένα τυριά, κομματάκια ντομάτας και πιπεριάς.

Ψήθηκαν όλα μαζί στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Ιδού το αποτέλεσμα.


Καλή όρεξη!

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ατομικά ταρτάκια με σφολιάτα


Λίγες μέρες πριν, προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ ένα φύλλο σφολιάτας που είχε αποψυχθεί κατά λάθος (δεδομένου ότι ποτέ δεν καταψύχουμε κάτι που έχει ήδη ξεπαγώσει!) άρχισα να φτιάχνω ό,τι μου ερχόταν στο μυαλό. Κατέληξα λοιπόν σε διάφορα ταρτάκια, πιτάκια κλπ. Σας δείχνω λοιπόν αρχικά τα ταρτάκια μου.
Καταρχήν λάδωσα τα φορμάκια μου ελαφρά. Είναι κάπως βαθύτερα από αυτά που βλέπω συνήθως στα καταστήματα, αλλά εννοείται ότι δεν έχει σημασία αν έχετε πιο βαθιά ή πιο ρηχά. Στην πραγματικότητα, οι κύκλοι σφολιάτας που έκοψα (με μια κούπα) κάλυψαν μόνο το μισό ύψος των... φορμακίων. Κάνετε ό,τι σας αρέσει και όπως σας αρέσει :)




Για γέμιση  μπορείτε να κάνετε όποιο συνδυασμό υλικών θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα διάφορα υλικά και σε διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ τους ώστε να μην είναι όλα ίδια. Θέλει λίγο προσοχή να μην τα παραγεμίσουμε γιατί φουσκώνοντας στο φούρνο θα χυθούν έξω από τα φορμάκια.

Έκοψα λοιπόν σε μέτριες φέτες πράσινες πιπεριές (κέρατο) και κόκκινες Φλωρίνης και τις σόταρισα.



Το ίδιο έκανα και με φέτες κρεμμύδι.



Γέμισα κάποια σφολιατάκια με λίγη φέτα, από πάνω μια κουταλιά πιπεριές κι από πάνω πάλι φέτα και λίγο πιπέρι.





Σε άλλα έβαλα κρεμμύδι μαζί με κομματάκια από σαλάμι αέρος και κάλυψα με λίγη κρέμα γάλακτος (η δική μου ήταν παχύρρευστη, αλλά νομίζω ότι η υγρή δίνει καλύτερο αποτέλεσμα γιατί αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά).


Σε κάποια έβαλα συνδυασμό πιπεριά-κρεμμύδι-φέτα, ενώ σε άλλα έβαλα κομματάκια ζαμπόν (ή πάριζα) και από 1 τριγωνάκι τυρί (ξέρετε αυτό με τη...χαζοχαρούμενη αγελάδα πάνω!) σε κομματάκια. Αν θέλετε το συγκεκριμένο το καλύπτετε και με λίγη μπεσαμέλ. Εμένα πάντως γευστικά μου αρέσει περισσότερο χωρίς αυτήν.



Να μην ξεχάσω και την τελευταία γέμιση που χρησιμοποίησα, βάζοντας ένα κομματάκι ζαμπόν ή πάριζα κάτω, από πάνω διάφορα τριμμένα τυριά (γκούντα, ρεγκάτο, μοτσαρέλα, ό,τι έχετε) και τέλος κρέμα γάλακτος. Κλασική και αγαπημένη γεύση, σωστά;

 Όλα αυτά λοιπόν μπήκαν στο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.




Ορίστε και το αποτέλεσμα!

Ταρτάκια με πιπεριές και φέτα


Ταρτάκια με κρεμμύδι, σαλάμι αέρος και κρέμα γάλακτος



Ταρτάκια με τυρί (τύπου La vache qui rit) και ζαμπόν

Ταρτάκια με ζαμπόν, τυρί και κρέμα γάλακτος

Είναι ωραία ιδέα και για μπουφέ, πάρτυ κλπ. Καλή όρεξη!!!


Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Κεφτεδάκια μπουκίτσες light σε σάλτσα ντομάτας

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να αποφύγω τα λιπαρά,αλλά και θέλοντας μια αλλαγή από το κλασικό ψητό μπιφτέκι (σήμα κατατεθέν κάθε δίαιτας που σέβεται τον εαυτό της!) κατέληξα στην παρακάτω εναλλακτική. Τα μόνα λιπαρά είναι αυτά του ίδιου του κιμά. Τώρα, αν δεν μπορείτε να αρνηθείτε το λαδάκι, απλά προσπαθήστε να βάλετε όσο γίνεται λιγότερο.

Υλικά για 2 άτομα:

  • 300γρ. περίπου κιμά (χοιρινό, μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο. Εγώ χρησιμοποίησα χοιρινό και μου άρεσε το ότι έγιναν αφράτα)
  • 3-4 κουτ. σούπας κουάκερ (αντικαθιστά το ψωμί)
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρότερα
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • Μερικά φύλλα δυόσμου (εγώ χρησιμοποίησα φρέσκο)
  • 1 πρέζα σπόρους γλυκάνισου
  • 1 πρέζα κύμινο
  • λίγο σουμάκ
Για τη σάλτσα:
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2 πρέζες πάπρικα γλυκιά
  • τριμμένο καρότο (προαιρετικά)
Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το δυόσμο. Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Δε βάζουμε καθόλου λάδι ή αβγό, οπότε τα υγρά που χρειάζεται το μείγμα για να δέσει τα παίρνει από το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν μας φανεί πολύ στεγνό, μπορούμε να τρίψουμε μέσα λίγη ντομάτα. Αφήνουμε στο ψυγείο για όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να δέσουν και να δυναμώσουν οι γεύσεις.
Όταν έρθει η ώρα να συνεχίσουμε το μαγείρεμα, πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες-μπουκίτσες και τα ρίχνουμε σε καυτό τηγάνι (χωρίς λάδι!). Τα γυρίζουμε σχεδόν συνέχεια προς όλες τις πλευρές ώστε να θωρακιστούν και να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι, στο οποίο ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και το καρότο. Όταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τα κεφτεδάκια. Βράζουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει αρκετά παχύρρευστη. Σίγουρα ταιριάζει πολύ με ρυζάκι, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε και σκέτα στη σαλτσούλα τους με σαλάτα. Καλή όρεξη!

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Μελιτζάνες Ιμάμ Light





Δεν υπάρχει πιο light εκδοχή του ιμάμ! Όλη η διαδικασία του μαγειρέματος γίνεται χωρίς καθόλου λάδι ή άλλα λιπαρά. Μόνο αφού είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, περιχύνονται με μια μικρή ποσότητα ωμού ελαιόλαδου.
Αν πάλι δε σας αρέσει ωμό γιατί σας φαίνεται βαρύ, μπορείτε να προσθέσετε το ελαιόλαδο πριν το τελικό ψήσιμο στο φούρνο. Σ' αυτήν την περίπτωση το λάδι θα είναι λιγότερο εμφανές στη γεύση (σαν να είναι λιγότερη η ποσότητά του).


Για 2 άτομα χρειαζόμαστε:
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες ή 4 μικρές (όσο γίνεται χωρίς σπόρια για να μην πικρίζουν)
  • 2-3 μέτρια προς μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αρκετή πασάτα (συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, σχεδόν 1/2 κουτί)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μαϊντανός
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • πολύ λίγη ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε ανά λωρίδες (κόβουμε μια χοντρή λωρίδα από τη φλούδα κατά μήκος της μελιτζάνας, αφήνουμε την επόμενη, κόβουμε ξανά τη μεθεπόμενη κλπ). Κάνουμε μια σχισμή σε καθεμία κατά μήκος, όχι όμως από την αρχή ως το τέλος, αλλά αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά άκοπα από κάθε άκρη. Κάνουμε τη σχισμή αρκετά βαθιά, αλλά όχι τόσο ώστε να βγούμε στην άλλη πλευρά! Βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με τις σχισμές στην πάνω πλευρά και ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν (να'ναι έτοιμες να φαγωθούν). Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε πότε αρχίζουν να μαλακώνουν και με ένα ή δύο πιρούνια ανοίγουμε όσο μπορούμε εκεί που τις έχουμε κόψει για να διαμορφώσουμε το βαθούλωμα που θα γεμίσουμε αργότερα. Κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να τις γυρίσουμε προσεκτικά ανάποδα για να φύγουν τα υγρά από μέσα. Είναι πολύ σημαντικό να ψηθούν καλά οι μελιτζάνες γιατί λόγω του ότι δεν έχουν καθόλου λάδι, αν είναι έστω και λίγο ωμές, το αποτέλεσμα δε θα είναι καλό.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα ρίχνουμε σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτοντας λίγο νεράκι. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε την πασάτα και τον πελτέ, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Λίγο πριν τα σβήσουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη. Είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν τόσο ώστε όταν τα κόβουμε να μην ακούμε το χαρακτηριστικό "κρατς"! Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό, όταν όμως τα σβήσουμε πρέπει να είναι μια πηχτή σάλτσα κι όχι νερουλή.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες τις βγάζουμε από το φούρνο, τις γεμίζουμε με μια γενναία δόση γέμισης και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι τα κρεμμύδια να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα. Σερβίρουμε περιχύνοντας με 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο για κάθε άτομο και συνοδεύουμε με φέτα και σαλάτα. Καλή όρεξη!

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Μακαρονοσαλάτα της Δήμητρας

Όταν πρωτοανακαλύψαμε αυτή τη συνταγή, η αδερφή μου ξετρελάθηκε και για ένα διάστημα την έφτιαχνε πολύ συχνά! Με τέσσερα μόνο υλικά και ετοιμασία στο πι και φι!
Αναμειγνύουμε σε όποια αναλογία μας αρέσει:
  • Μακαρονάκι κοφτό βρασμένο (όχι παραβρασμένο!)
  • Καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μαγιονέζα
Φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι αν θέλουμε, καθώς και ό,τι άλλο μας κάνει "κλικ". Από τριμμένα τυριά (π.χ. παρμεζάνα) μέχρι αγγουράκι τουρσί, αλλαντικά ή κοτόπουλο! Φωτογραφίες θα ακολουθήσουν. Καλή όρεξη!

Ρεβυθοσαλάτα Light



Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε τα όσπρια με τους συνηθισμένους και χιλιομαγειρεμένους τρόπους, σας έχω μία εύκολη, δροσερή και πολύ ελαφριά σαλάτα με ρεβύθια. Πολύ χορταστική ποσότητα αλλά πολύ λίγα λιπαρά. Ειδικά για τώρα το καλοκαιράκι είναι ό,τι πρέπει!

Υλικά για 2 άτομα:

  • 1/2 πακέτο (δηλαδή 250 γρ.) ρεβύθια τα οποία αφήσαμε από το βράδυ σε νερό να φουσκώσουν και τα βράσαμε μέχρι να είναι έτοιμα να φαγωθούν
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε φέτες ή κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες ή κυβάκια
  • 100γρ. φέτα σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
  • λίγο κάρυ
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και σερβίρουμε. Για πιο δροσερή γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και τομάτα κομμένη σε κύβους, αλλά έτσι η σαλάτα θα έχει περισσότερα ζουμάκια! Καλή όρεξη!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...