Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Ρύζι θαλασσινών με άρωμα ούζου



Υλικά για 5-6 άτομα:
  • 2 φλ. ρύζι νυχάκι
  • 500 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες αποφλοιωμένες
  • 500 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα καθαρισμένα 
  • 5 φλ. ζωμό θαλασσινών 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ 
  • 1/4 - 1/3 φλ. ούζο ή τσίπουρο 
  • μαϊντανός

Βράζουμε για πολύ λίγα λεπτά τις γαρίδες και αφού τις βγάλουμε, ρίχνουμε στο ίδιο νερό τα καλαμαράκια, τα οποία έχουμε κόψει σε κομμάτια (όσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε). Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη (ζεστό).
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα. Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν, ρίχνουμε το ρύζι, το οποίο έχουμε πλύνει καλά. Το σοτάρουμε αρκετά, ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το ούζο ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
Αφού απορροφηθεί το ούζο και εξατμιστεί το αλκοόλ (δηλ. όταν φύγει η έντονη μυρωδιά του)  ρίχνουμε 5 φλ. από το ζεστό ζωμό. Αν ο ζωμός είναι λιγότερος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε μια φορά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει το ρύζι.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πιει  όσα υγρά έχουν μείνει προσέχοντας να μην αρχίσει να κολλάει το ρύζι στον πάτο. Σβήνουμε τη φωτιά, ανοίγουμε την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα διπλωμένη, κλείνουμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε την κατσαρόλα κλειστή για λίγη ώρα. Σχηματίζουμε το ρύζι με ατομικά φορμάκια και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!


Σημ.: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα θαλασσινά π.χ. μύδια, χταπόδι κλπ. Σ’ αυτήν την περίπτωση είτε μειώνουμε την ποσότητα των άλλων θαλασσινών, είτε απλά προσθέτουμε τα επιπλέον, οπότε αυξάνεται και ο αριθμός των μερίδων.


Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...