Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σάλτσα για ψητά

Συνοδεύει κυρίως κρέας όπως σνίτσελ, μπριζόλες, μπιφτέκια κλπ. ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να περιχύσουμε ένα φαγητό φούρνου (π.χ. κρέας με πατάτες) πριν το βάλουμε για ψήσιμο. Επίσης, προσθέτοντας μουστάρδα και αφαιρώντας τα μανιτάρια μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα για ψάρι.

Υλικά:

  • 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη ή λάδι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 λίτρο νερό βραστό
  • 1 κύβο ζωμό μοσχάρι (κοτόπουλο ή λαχανικά για σάλτσα για ψάρι)
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Μανιτάρια σοταρισμένα (είτε σε φέτες είτε ολόκληρα αν είναι πολύ μικρά)
  • Μουστάρδα (για τη σάλτσα για ψάρι)
Σοτάρουμε στη μαργαρίνη ή στο λάδι το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να  πάρει αρκετό χρώμα. Θέλει προσοχή στο να πάρει όσο χρώμα χρειάζεται (να κοκκινίσει) γιατί αν μείνει άσπρο και άψητο, η σάλτσα θα είναι λασπώδης και δε θα έχει ούτε σωστή γεύση, ούτε σωστή υφή. Αφού λοιπόν κοκκινίσουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το βραστό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο, ανακατεύοντας συνεχώς, αλάτι (προσοχή γιατί και ο κύβος είναι αλμυρός) και πιπέρι και ό,τι άλλο θέλουμε (μανιτάρια, μουστάρδα, τσίλι κλπ.). Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Tip 1: Αν θέλουμε, όταν ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη σάλτσα για σνίτσελ, μπορούμε για επιπλέον γεύση να χρησιμοποιήσουμε αντί για μαργαρίνη, λάδι από αυτό που έχουμε τηγανίσει τα σνίτσελ. Το ίδιο ισχύει και αν έχουμε έτοιμο ζουμάκι από κρέας φούρνου κλπ. Το προσθέτουμε μαζί με το νερό και δίνει έξτρα γεύση!

Tip 2: Δοκιμάστε να ρίξετε και λίγη κρέμα γάλακτος στη σάλτσα. Μήπως θυμίζει λιγάκι τη σάλτσα για τα... διάσημα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ;;;

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...