Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ρολό με φρούτα

 Ένα πολύ ελαφρύ και καλοκαιρινό γλυκάκι γιατί το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, αρκεί να το θέλουμε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο για το ρολό αυτό. Οι πρώτες μου προτιμήσεις είναι οι φράουλες και τα ροδάκινα (φρέσκα ή κομπόστα). Το έχω δοκιμάσει και με ανανά και βύσσινο (ήταν "ειδική παραγγελία"), αλλά για μένα οι φράουλες και τα ροδάκινα είναι στην κορυφή. Τα βασικά στοιχεία του γλυκού είναι ένα λεπτό και πολύ ελαφρύ παντεσπάνι, η σαντιγί και τα φρούτα. Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε το ρολό μας!

Υλικά:

  • Φρούτα της επιλογής μας κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 1 κουτί φυτική σαντιγύ
  • Ζάχαρη άχνη
  • Σιρόπι ή μαρμελάδα του φρούτου που επιλέξαμε (ή κάποιου που να ταιριάζει) (προαιρετικά)
Για τη ζύμη:
  • 4 αβγά
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • Μπέικιν πάουντερ στη μύτη του κουταλιού
Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγί και ανακατεύουμε με τα κομματάκια φρούτου και λίγο σιρόπι αν θέλουμε. Τη βάζουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, προσέχοντας, αφού ρίξουμε το αλεύρι να χτυπήσουμε απαλά στην αργή ταχύτητα, ίσα-ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι και να μη βγει ο αέρας από τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε λίγο με μαργαρίνη. Στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή ομοιόμορφη στρώση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά (να ροδίσει). Βρέχουμε με ζεστό νερό μια καθαρή πετσέτα και μόλις βγάλουμε τη ζύμη από το φούρνο, την αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάμε κατευθείαν τη λαδόκολλα με προσεκτικές κινήσεις. Μαζί με την πετσέτα τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό (όχι σφιχτό) και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να κρατήσει το σχήμα. Ξετυλίγουμε απαλά για να μην σπάσει, βγάζουμε την πετσέτα και καλύπτουμε την εσωτερική πλευρά με τη σαντιγί με φρούτα. Ξανατυλίγουμε σε ρολό, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άχνη και αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο σιρόπι ή μαρμελάδα (αραιωμένη με λίγο νερό, αν είναι πολύ πηχτή). Βάζουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες. Νοστιμότατο και πολύ εμφανίσιμο!

Cozy kitchen moments...and more!   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...